Брой 43 (48), 01-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Партньорства за иновации: нови предложения на ЕК дават тласък на европейската конкурентоспособност

В сряда, 29 февруари, Европейската комисия предложи решителни действия за посрещане на три от главните предизвикателства, пред които се изправя обществото ни в области от съществено значение за растежа и заетостта: снабдяването със суровини, устойчивото селско стопанство, както и активния живот на възрастните хора и остаряването в добро здраве. И трите области изискват координирани иновационни усилия в обществения и частния сектор, за да се подобри качеството на живот и да се утвърди мястото на Европа като световен лидер в тях.

С тази цел Комисията стартира две нови европейски партньорства за иновации (ЕПИ) — относно суровините и относно устойчивото и продуктивно селско стопанство, и одобри четиригодишен план за действие на партньорството за активен живот на възрастните хора и остаряване в добро здраве, което започна пилотно през февруари 2011 г.  ЕПИ предлагат нов подход към цялостната верига изследвания-разработки-иновации, като обединяват заинтересовани страни от обществения и частния сектор, надскачайки националните и секторни граници, за да ускорят внедряването на иновациите.Всяко от тях преследва постигането на амбициозна цел до 2020 г. и се очаква да започне да носи резултати в рамките на следващите една до три години.

Европейското партньорство за иновации е нова концепция, която беше въведена чрез една от пилотните инициативи на „Европа 2020“ — „Съюз на иновациите“.  Целта му е да се преодолеят слабости, забавяния и пречки в европейската система за научноизследователска дейност и иновации, които възпрепятстват или спъват разработването на добрите идеи и въвеждането им на пазара.Сред проблемите са недостатъчните инвестиции, остарялата нормативна уредба, липсата на стандарти и разпокъсаността на пазарите. Всяко партньорство се управлява от ръководна група, председателствана от комисаря или комисарите, в чиито ресор попадат съответните области на политиката. В групата влизат представители на държавите-членки (министри), членове на Парламента, индустриалци, научни работници, представители на гражданското общество и други ключови заинтересовани страни.

Партньорството за иновации има за цел да преодолее недостига на суровини в Европа

Снабдяването със суровини, което е жизненоважно за високотехнологичната промишленост днес, става все по-трудно.В рамките на предложеното европейско партньорство за иновации в областта на суровините ще бъдат обединени усилията в подкрепа на проучването, добиването и обработката на суровини, с цел да се увеличи собственото производство в Европа. Стойността на неразработените изкопаеми ресурси на Европа на дълбочина между 500 и 1 000 метра например се оценява на 100 милиарда евро. Новите технологии ще помогнат да се развие добив от по-големи дълбочини, в по-отдалечени райони и при неблагоприятни условия. Необходимо е също така да се разработят заместители на основните суровини и да се подобри рециклирането на електрическо и електронно оборудване и на други отпадъци. По-добрият достъп до изкопаеми ресурси ще улесни разработването на новаторски продукти като например тънки фотоволтаични панели, енергоспестяващо осветление, електромобили, усъвършенствани пътнически самолети, инфрачервени оптически уреди и фибростъкло.

Европейско партньорство за иновации в областта на селското стопанство

Продоволствената сигурност ще бъде едно от големите глобални предизвикателства през следващите години;прогнозите сочат растеж на търсенето на храни в световен план със 70 % до 2050 г. (ФАО), придружен от рязко покачване на търсенето на фуражи, целулоза, биомаса и биоматериали.Това предизвикателство обаче е съпътствано от забавяне на растежа на производителността — до голяма степен поради свиване на инвестициите в научните изследвания в областта на селското стопанство — и увеличаване на натиска върху околната среда и природните ресурси.

Накратко, основното предизвикателство пред селското стопанство занапред е не само да произвежда повече, но и да го прави по устойчив начин.Тези проблеми не могат да бъдат преодолени без решителна крачка към научноизследователската дейност и иновациите, и по-специално към сближаването на научни работници, селски стопани и други участници в сектора, за да можем да ускорим трансфера на технологии от науката към селскостопанската практика и да предложим на научните среди системна обратна връзка относно нуждите на селското стопанство. Европейското партньорство за иновации (ЕПИ) „Селскостопанска производителност и устойчивост“ има за цел да предостави функционираща платформа за обмен между селското стопанство, биоикономиката, науката и други заинтересовани страни на регионално, национално и европейско равнище. То също така ще ускори и повиши ефективността на свързаните с иновациите дейности, които се подкрепят от политиката за развитие на селските райони и от политиката на ЕС за научни изследвания и иновации.

Европейско партньорство за иновации в областта на активния живот и остаряването в добро здраве

Застаряването на населението е едно от най-сериозните предизвикателства пред Европа днес. Броят на европейските граждани на възраст 65 и повече години ще се удвои през следващите 50 години и от 87 милиона през 2010 г. ще достигне 148 милиона през 2060 г.

Макар това да представлява особено предизвикателство пред европейските системи за социални грижи, то също така е възможност за преустройване на тези системи в интерес на пациентите, здравеопазването и иновативната промишленост.

Европейското партньорство за иновации в областта на активния живот и остаряването в добро здраве беше създадено като отговор на тези предизвикателства.

Повече информация - на сайта на Представителството на ЕК в България тук

НОВИНИ ОТ БТПП
Честита Баба Марта !
Анкетно проучване „Предложения за подобряване на бизнес климата през 2012 г. Решения за растеж”
Бизнесът планира растеж основно чрез нови продукти и нови пазари Още
Общо събрание на Турско-българската търговско-индустриална камара
Камарата е активен член на Клуба на смесените палати към БТПП Още
Среща с бъдещия ни посланик в Лондон
БТПП подкрепя политиката на МВнР за икономизиране на дипломацията Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: ДДС декларации и дневници ще се попълват по нов начин
Това e свързано с промени в Правилника за прилагане на Закона за данъка върху добавената стойност, които влизат в сила от началото на март Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Националната асоциация на млекопреработвателите подписа договор за прилагането програма „Промоция на млечни продукти в трети страни”
ЕС одобри 3 млн. евро за промоцията на кисело мляко и сирене в Русия и Бразилия Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Партньорства за иновации: нови предложения на ЕК дават тласък на европейската конкурентоспособност
Те са насочени в 3 области: снабдяването със суровини, устойчивото селско стопанство, както и активния живот на възрастните хора. Още