Брой 34 (39), 17-02-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

ЕС и Китай задълбочават отношенията си


На срещата, провела се в Пекин на 14 февруари, присъстваха председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и китайският министър-председател Вън Цзябао.

Стабилно търговско сътрудничество

ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, а Китай – най-големият доставчик на стоки за ЕС. Търговският обмен между тях – на стойност един милиард евро на ден – е същински двигател за заетостта, растежа и иновациите.

Преговорите за инвестиционно споразумение между ЕС и Китай с цел насърчаване на връзките между европейски и китайски предприятия трябва да започнат скоро. Съюзът настоя, че споразумението ще благоприятства един по-отворен китайски пазар.

Устойчива урбанизация

На срещата бе поставено начало на партньорство в областта на градското развитие. За първи път тази година европейски и китайски кметове ще се срещнат, за да обсъдят въпроси, свързани с енергетиката, качеството на въздуха и водата, управлението на отпадъците, мобилността и интеграцията на мигрантите в градовете.

Умножаване на личните контакти

Неотдавна ЕС откри годината на културния диалог с Китай, която има за цел популяризиране на културния обмен и контактите между европейски и китайски граждани.

Това е целта и на „Диалог между хората“ – нова инициатива, открита по случай срещата на върха. Става въпрос за диалог, посветен предимно на образованието и културата, във връзка с който се предвижда създаване на съвет за висше образование ЕС-Китай и обмен на студенти и преподаватели.

Международни въпроси

ЕС и Китай се споразумяха да задълбочат сътрудничеството си по въпроси от международно значение като ядрената програма на Иран и положението в Сирия и в Мианмар.

ЕС и Китай решиха също да засилят сътрудничеството си в рамките на Г-20 за решаване на проблеми като изменението на климата и киберпрестъпността, които засягат всички страни по света.

НОВИНИ ОТ БТПП
Покана за участие в публична дискусия по проектозакона за иновациите
Организатор на дискусията е Съветът по иновации към БТПП Още
Испано-българската камара на търговията, индустрията и туризма кани български фирми на IMEX-IMPULSO EXTERIOR
Изложението ще се проведе на 25-26 април в Мадрид Още
Тайвански фирми проявяват интерес към сътрудничество в областта на туризма
Две бизнес делегации от Тайван ще посетят страната ни през май и юни т.г. Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕС и Китай задълбочават отношенията си
Двете световни сили заздравяват своето партньорство на среща на високо равнище в Пекин Още
Програмата „Understanding China” е отворена за кандидатстване
Могат да се включат организации от ЕС, проявяващи интерес към китайския пазар Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международно изложение за строителство, строителни материали и технологии в Истанбул