Брой 43 (48), 01-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Анкетно проучване „Предложения за подобряване на бизнес климата през 2012 г. Решения за растеж”


На брифинг днес, 1 март, БТПП представи резултати от анкетно проучване, проведено по електронен път сред  членовете на Палатата. Целта е да се установят решенията на отделните фирми за постигане на растеж през 2012 г. и да се определят десетте най-важни предложения за подобряване на бизнес климата в страната. Председателят на Палатата Цветан Симеонов и икономически експерти коментираха резултатите и изводите от проучването.

Резултати от проведеното проучване:

Въпрос 1: Кои от следните дейности смятате да започнете/продължавате да реализирате през 2012 г. за постигане на растеж във Вашето предприятие?

Резултатите показват, че фирмите разчитат да постигнат растеж основно чрез три дейности: въвеждане на нови стоки/услуги, достигане до нови пазари и оптимизиране на разходите.

Проектите на ЕС не попадат сред трите основни направления за растеж. Това е свързано с проблемите, които среща бизнесът при кандидатстване и изпълнение на проектите.

Въпрос 2: В кои области смятате, че е най-необходимо да се продължат реформите през 2012 г.?

Доминиращо е мнението, че реформите през 2012 г. трябва да продължат във всички области. Преобладаващи са и мненията за промени в здравеопазването и образованието спрямо другите изброени сфери. В проучването няма фирма, която да счита, че не са необходими реформи.

Въпрос 3: Кои от следните проблеми, свързани с изплащане на дължимите суми за продуктите/услугите, които предоставяте, сте срещали през 2011 г.?

94% от участващите в проучването отбелязват, че са имали забавяне при изплащането на дължими суми от техни бизнес партньори, а 6% не са имали подобни проблеми през 2011 г.

Въпрос 4: Кои от предложения, подредени по важност,  биха подобрили бизнес климата в България през 2012 г.?

Според проучването трите основни предложения (мерки), които биха подобрили бизнес климата в страната се отнасят до данъците и регулациите. Категорично на първо място бизнесът поставя предложението, с което не трябва да допуска увеличение на преките данъци за фирмите и гражданите. Всяко действие насочено към увеличението им би довело до несигурност, влошена бизнес среда, по-ниска конкурентоспособност, по-малко чуждестранни инвестиции (които през 2011 г. бележат спад от 40%) както и по-ниско вътрешно потребление. Ускоряване на срока за възстановяване на ДДС също се подрежда сред основните приоритети на бизнеса.

Въпреки напредъка по „Програма за по-добро регулиране 2010-2013”, бизнесът все още смята, че са необходими облекчения в регулациите.

Изводи:

  • Основните насоки, чрез които фирмите имат намерения за постигане на растеж през 2012 г. включат въвеждането на нови продукти, навлизането на нови пазари и оптимизация на разходите.
  • Бизнесът е категорично „за” продължаване на реформите в различните сфери.
  • Значителен дял от фирмите (94%) посочват, че са имали забавяне в плащанията през изминалата година.
  • Основните предложения за подобряване на бизнес климата през 2012 г. са свързани с данъците и регулациите.

Подробни резултати от проучването тук

НОВИНИ ОТ БТПП
Честита Баба Марта !
Анкетно проучване „Предложения за подобряване на бизнес климата през 2012 г. Решения за растеж”
Бизнесът планира растеж основно чрез нови продукти и нови пазари Още
Общо събрание на Турско-българската търговско-индустриална камара
Камарата е активен член на Клуба на смесените палати към БТПП Още
Среща с бъдещия ни посланик в Лондон
БТПП подкрепя политиката на МВнР за икономизиране на дипломацията Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: ДДС декларации и дневници ще се попълват по нов начин
Това e свързано с промени в Правилника за прилагане на Закона за данъка върху добавената стойност, които влизат в сила от началото на март Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Националната асоциация на млекопреработвателите подписа договор за прилагането програма „Промоция на млечни продукти в трети страни”
ЕС одобри 3 млн. евро за промоцията на кисело мляко и сирене в Русия и Бразилия Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Партньорства за иновации: нови предложения на ЕК дават тласък на европейската конкурентоспособност
Те са насочени в 3 области: снабдяването със суровини, устойчивото селско стопанство, както и активния живот на възрастните хора. Още