Брой 75 (80), 18-04-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

Безработни учат за бизнесмени в Ямболската ТПП


В Центъра за професионално обучение на Ямболската търговско-промишлена палата приключиха обучението си и положиха успешно държавен изпит 26 регистрирани безработни в Бюрото по труда по част от професия - Управление на собствен бизнес. По време на изпита всички те представиха разработен собствен бизнес план, който защитиха пред изпитната комисия. Тези участници в обучението бяха одобрени предварително от Ямболското бюро по труда и получиха ваучер за безплатно включване в курса. Те са част от 3600 безработни в България, които са допуснати и вече са завършили обучение за стартиране и управление на собствен бизнес по проект, финансиран от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”. Други 5600 души в страната все още са в процес на безплатно обучение в курсовете по програмата.

Целта на схемата е 2500 души от всички обучени да регистрират собствено предприятие и да получат до 20 000 лв. безвъзмездна помощ за начален капитал. Шанс да вземат пари имат само тези, които подготвят бизнес план за самостоятелна стопанска дейност и получат одобрение за него от Агенцията по заетостта. Насоките за кандидатстване за тази част от схемата и критериите за оценка на проектите на безработните ще бъдат публикувани за публично обсъждане до края на април.

Засега е ясно, че безработните трябва да регистрират фирма, за да могат да кандидатстват за парите. Това изискване в някои случаи спира хората да продължат участието си в програмата, понеже ги лишава от обезщетения за безработица. В същото време няма гаранции, че проектът им ще бъде одобрен и ще получат необходимото им финансиране.

Според условията за участие в тази европейска програма, първоначално се отпускат не повече от 4000 лв., а останалите пари се получават след отчитане на разходите, каквито са правилата на повечето европейски програми. Това означава, че в много случаи безработните трябва да имат и някакъв собствен начален капитал.

Източник: http://www.yambiz.com

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП кани фирмите да участват в класацията „ТОП 100 2012 г. Фирми и холдинги, водещи в икономиката”
Класацията се основава на официалните годишните финансови отчети и на критерии, доказани в практиката Още
БТПП подписа споразумение за сътрудничество с Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, клон Дзянсу
Палатата ще работи за разширяване на търговските отношения с една от най-гъсто населените и икономически най-развити провинции на Китай Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти от Enterprise Europe Network Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Адвокатите от ЕС ще са равноправни с българските в страната ни
Правителството одобри промени в Закона за адвокатурата и предлага на Народното събрание да ги приеме Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
„We Mean Business“: Европейската комисия слага началото на кампания за насърчаване на работните стажове
Стажовете могат да донесат ползи и за предприятията - да идентифицират потенциални служители, които с нови идеи да имат ключова роля за конкурентоспособността в бъдеще Още