Брой 20 (25), 30-01-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

Ямболската търговско-промишлена палата популяризира добри практики в аграрния сектор


Европейски измерения в агропроизводството на трансграничния регион” бе темата на проведения двудневен семинар в Ямбол, включен в изпълнението на проект „Еврофермер - просперитет чрез съвременно и модерно европейско селско стопанство в трансграничния регион” по програмата за трансгранично сътрудничество IPA Cross-Border Programme CCI.

Ямболската търговско-промишлена палата посрещна над 30 гости от гр. Бабаески, област Къркларели, Турция - фермери, земеделски производители, бизнесмени, търговци, представители на институции и членове на Търговската земеделска борса в Бабаески. Заедно с български представители на земеделския сектор те взеха участие в двудневния семинар, по време на който задълбочено бяха разгледани теми като политики за качеството на земеделските продукти в ЕС, стандарти, програми за качество и сертифициране на продукти, както и съществуващите в ЕС изисквания за етикетиране на стоки.

Лектори на семинара бяха експерти и специалисти с опит в прилагането на политиката на ЕС в агросектора. Активният диалог между представителите на земеделските кръгове от двете страни на границата продължи и през двата дни. Всеки един от участниците имаше възможността да получи новото печатно издание „Съвременни агропроизводства и нови технологии в агробизнеса”, подготвено по линия на проекта. То съдържа полезна информация за съвременните агропроизводства и използването на информационни технологии в агросектора в трансграничния регион и добри практики от други страни в Европейския съюз и целия свят. Изданието е двуезично - на български и турски език, и е достъпно за по-широк кръг потребители от региона Ямбол – Бабаески - Къркларели.

В рамките на двудневния семинар гостите от Турция посетиха едно от най-добрите млекопреработвателни предприятия в региона на Ямбол, класирано в топ 5 на производителите на млечни продукти в страната - „Сакарела”. Там в приятелска атмосфера беше представена технологията на производството, доставката и контрола на суровините, следенето на показателите на продукцията и пазарите, на които се работи.

В рамките на посещението се проведоха десетки партньорски срещи между агропроизводители и търговци от двете страни.

НОВИНИ ОТ БТПП
Къде е България след пет години членство в ЕС ?
Ако бяха взети под внимание предложенията на бизнеса, можеха да се постигнат по-добри резултати Още
Бързото и срочното събиране на вземанията често е въпрос на оцеляване за някои кредитори
Главният секретар на БТПП Васил Тодоров бе гост на Годишното отчетно събрание на Камарата на частните съдебни изпълнители Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската гражданска инициатива – демократичен инструмент за участие в изготвянето на политиките на ЕС
Дава се възможност за по-пряко участие в изготвянето на политиките на Съюза Още