Брой 106 (111), 04-06-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

В Габрово обсъждат метод за оценка на компетентности и стойност на заплащането


Работна среща по проект „Използване на метод за оценка стойността на заплащането с цел подобряване на пригодността за заетост" организира Габровската търговско-промишлена палата на 6-ти и 7-ми юни в Библиотеката на Техническия университет в Габрово. Водеща организация на  проекта е Институт по трудово-правни науки към  Рурски университет гр. Бохум - Германия, а останалите партньори са от България, Холандия, Унгария, Испания и Гърция.

Същността на проекта е трансфер и адаптиране за страните на партньорите на метод за оценка на компетентности и стойността на заплащането, разработен и прилаган успешно в Холандия.  Накратко методът се състои в следното:

Периодично се прави оценка от трета, независима страна на качеството и пригодността на лицата, които работят по програми за субсидирана заетост. Оценката дава възможност да се определи какъв процент от компетентностите на наетото безработно лице отговарят на заеманата длъжност. Фирмата, наела такова лице, заплаща същия процент от дължимото възнаграждение. Останалата част се поема от държавата или общината. Методът е особено полезен и за работодатели, ползващи мерките за субсидирана заетост, тъй като дава възможност за определяне стойността на труда и "ценността" на работника за фирмата. Определянето на компетентността на работника се извършва въз основа на ориентиран към определени критерии въпросник, под формата на интервю.

В срещата ще участват представители на създателите на метода от Холандия, на Института за трудово-правни науки към Рурски университет Бохум, Германия - водещ партньор по проекта, фирми и организации, ползващи мерки за субсидирана заетост в момента.  Ще бъде представен методът за оценка и практиката на прилагането му в Холандия, обобщени данни за проведените първи интервюта с фирми и институции в Габровска и Великотърновска област и др.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП има международна подкрепа по казуса с представителността й
Новоизбраният главен секретар на МОР изрази готовност да окаже пълна логистична подкрепа на Палатата Още
Иракски експерти посетиха БТПП
В Ирак има пазар за българска техника и потребителски стоки Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Главна инспекция по труда: Софтуер ще следи за забавени заплати
Друга идея на инспекцията е в уведомлението, което се подава в НАП при регистрация на трудовите договори, работодателите да посочват продължителността на работния ден Още
ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
Внедрени са нови функционалности в информационната система „Търговски регистър” на Агенцията по вписванията
Осигурена е възможност за регистрация на: Европейско обединение по икономически интереси… Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Ден на българската енергетика
Национален семинар на тема “Марката и дизайна на Европейския съюз – практически познания”
СЪОБЩЕНИЯ
Български фирми са поканени от ЕК да представят своя опит и добри практики