Брой 61 (66), 27-03-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

С три месеца се удължава срокът за погасяване на заема от ББР за ДФ „Земеделие”

Министерският съвет одобри проект на Допълнително споразумение №1 към договора за държавен заем между Правителството на Република България и „Българска банка за развитие” АД, за предоставяне на средства на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция, за изпълнение на гаранционни схеми по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007-2013 г.

Със заема, сключен в края на миналата година, се осигуряват 335 млн. лв. за изпълнение на гаранционни схеми по ПРСР. Предвиждаше се срокът за погасяване на заема да е три месеца от датата на получаването му. Тъй като Европейската комисия все още не е възстановила средствата на България, с които да се погаси задължението по договора, с анекса се предлага удължаване на срока за издължаване на заема с три месеца.

С подписването на допълнителното споразумение към договора се осигурява финансиране за реализирането на гаранционните схема по ПРСС. От своя страна, гаранционните схеми ще доведат до подобряване на бизнес средата и по-пълно постигане на целите на програмата, като се увеличи делът на предприятията по смисъла на Закона за малки и средни предприятия, които ще имат достъп до източници за кредитиране. По този начин ще се постигне и допълнителен ефект, а именно ще се повиши доверието на банковите и кредитни институции към кредитоискателите бенфициенти в земеделския сектор.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Трябва да се оцени и отрицателният ефект върху конкурентоспособността, преди сериозно да се обсъжда приемането на два нови европейски данъка
На конференция бяха представени аргументи за позицията на България по най-дебатираните теми за следващия програмен период Още
Участието на експерти от браншови организации при оценка на проекти по обществени поръчки бе обсъдено в Палатата
Техният опит ще осигури прозрачност на провеждане на процедурата Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Публична лекция на комисар Ласло Андор в София
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Колцентърът на НАП ще работи по-дълго до края на кампанията
Консултанти дават съвети за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК: Преходът на МСП към екологична икономика започна, но все още не с пълна скорост
Опростяването на административните процедури ще увеличи предлагането на екологични продукти Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Правна рамка на чуждестранните инвестиции в Албания
Чуждестранните граждани могат да купуват земя без ограничения чрез създадените от тях компании в Албания Още