Брой 85 (90), 03-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

В плана за действие по JASPERS за 2012 г. а включени 35 проекта

35 проекта са включени в одобрения от правителството План за действие по JASPERS за 2012 г. Осем от тях са в сектор „Околна среда”, 10 са в „Транспорт”, две – в „Интегриран градски транспорт”, една в „Икономическо развитие” и 14 са хоризонталните мерки. Те са насочени към ускоряване процеса на усвояване на средствата от ЕС за настоящия програмен период и подпомагане процеса на планиране за следващия програмен период.

Сред проектите са интегрираните мерки във водния сектор в областите Плевен и Пазарджик, осигуряване на качеството на генералните планове в Източен, Централен и Западен региони, Западната дъга и Северната тангента на Софийския околовръстен път, строителството на ЛОТ 3 на АМ „Струма”, обходните пътища на Габрово, Монтана и Враца, разширението на софийското метро, подготовката на проект за инициативата за технологични паркове и др.

JASPERS е инструмент за техническа помощ за подготовката на големи проекти, за които се предвижда финансиране от структурните и от Кохезионния фондове на Европейския съюз. Техническата подкрепа от страна на инициативата е безвъзмездна и се изразява в предоставяне на консултации, съгласуване, изграждане и доусъвършенстване структурата на проекта, преодоляване на трудности, отстраняване на пропуски и идентифициране на нерешени проблеми. Тя включва преглед на всички необходими проучвания и техническа документация съгласно изискванията на българското и европейското законодателство.

НОВИНИ ОТ БТПП
Проведе се поредната среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати в България
Споделени бяха виждания за приоритетите за развитие на България Още
Нови членове на БТПП
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Световен търговски мост 2012 - Истанбул
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Правителството иска разрешение за прилагане на механизъм за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури
Исканата дерогация ще даде възможност на България да предотврати данъчни злоупотреби Още
Агенция "Митници" и НАП поемат контрола върху акцизите за горивата
Правителството одобри законопроект за изменение на Закона за акцизите и данъчните складове и предлага на Народното събрание да го приеме Още