Брой 93 (98), 15-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

Очаква се съкращаване два пъти на времето за разплащане с бизнеса по ОП "Конкурентоспособност"


С предприетите структурни промени ще съкратим два пъти времето за одобряване на отчетите на бенефициентите и разплащането с тях. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при обявяване на сливането на Междинното звено и Управляващия орган по ОП "Конкурентоспособност". На събитието в сградата на новата Главна дирекция "Европейски фондове по конкурентоспособност"  присъства и премиерът Бойко Борисов.

С обединяването на двете структури в едно звено ще бъде преодоляно забавянето в оценката на постъпилите проектни предложения и ще бъде повишено качеството на оценителния процес. Ако досега за одобряване на един отчет са били изисквани 24 подписа от администрацията, занапред те са сведени до 12, даде пример министър Добрев. Оптимизирана е и структурата на новата администрация - вместо 12 отдела в предишните две звена, те ще бъдат 6. Намалената бюрокрация, съкратените срокове за взимане на експертни решения съдействат за повече гъвкавост и оперативност при управление на програмата. Повишеното качество на работата на администрацията, прозрачните и ясни отношения с бенефициентите са фактори за по-добра усвояемост на средствата по оперативната програма, каза още министърът.

До момента договорените средства по ОП "Конкурентоспособност" са в размер на близо 502.5 млн. евро (включително инструмента Jeremie), което представлява 43.2% от ресурса на програмата. Без Jeremie тези средства са 303.5 млн. евро (31.5% от ресурса на програмата). С новите облекчени процедури до края на 2013 г. трябва да бъдат договорени още близо 660 млн. евро (56.7 % от ресурса на програмата). Това ще осигури възможност до 2015 г. към бизнеса да бъдат разплатени още 875 млн. евро, което е около 75% от финансовия ресурс на програмата. Сега разплатените средства са 288 млн. евро – близо 25% от ресурса на програмата.

До дни ще започне приемането на документи за процедурата за "Енергийна ефективност и зелена икономика", за която са отделени 150 млн. евро от ОП "Конкурентоспособност" и още 150 млн. кредитна линия от ЕБВР, стана ясно още от думите на министър Добрев. Предстои пускането на преференциални кредити по линия на инициативата JEREMIE на стойност 150 млн. евро и създаване на София Тех Парк на стойност 50 млн. евро. Още 48 млн. евро са предвидени за изграждане на газовата връзка между България и Сърбия.

Министър Добрев обяви още, че предстои ревизиране на действащите в момента схеми за безвъзмездна финансова помощ, към които има нисък интерес. Част от средствата по тях ще бъдат прехвърлени към други, където има голям брой качествени проекти, а средствата не достигат.

Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност"  е на адрес: София, ул. "6-ти септември" № 21.

НОВИНИ ОТ БТПП
Съвместни инициативи обсъдиха БТПП и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки
Асоциацията е дългогодишен активен член на Палатата Още
Новият ни посланик в Мексико посети БТПП
Посланикът ще бъде акредитиран и за Белиз, Гватемала, Хондурас, Салвадор, Никарагуа, Коста Рика и Панама Още
Покана за участие в кръгла маса "Ролята на бизнеса и науката за планирането на средствата за модернизация на българската индустрия”
Инициативата е на Съвета по иновации към БТПП Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Закон за изменение на Закона за администрацията
Запазването на възнаграждения, които не са обвързани с постигнати резултати, крие риск от изкривяване на всеки модел на възнаграждения в публичния сектор Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия: Пътните такси трябва да са справедливи за всички водачи
Съгласно правото на ЕС схемите за пътни такси не бива да водят до дискриминация срещу чуждестранните водачи Още