Брой 3 (260), 04-01-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РТПП/К

В Силистра се състоя среща на представители на структуроопределящи предприятия с местната администрация


Преди празниците, в  края на 2012 г., Силистренската търговско-промишлена палата организира среща на  изпълнителните директори на структуроопределящите предприятия  в Силистра с Областния  управител Николай Димов, кмета д-р Юлиян Найденов и представители на местната администрация.

Срещата бе провокирана от последното изследване на Института за пазарна икономика, което показва изключително  влошената бизнес среда в областта.

Другата, не по-малка причина за срещата, бе нуждата администрацията да се вслуша в мнението на предприемачите, които формират голяма част от БВП на областта, да се запознае с виждането им за стратегическите  направления за бъдещо развитие, в частност при изработването на Стратегията за развитие на обл. Силистра за следващият програмен период.

Бизнесът отговорно заяви позицията си и постави множество наболели въпроси.

Един от големите проблеми е огромната необходимост от газоснабдяване, което да подобри възможностите за производство и да създаде условия за привличане на предприемачи и инвестиции.

Отново се повдигна и многогодишният въпрос за построяване на мост между  Силистра и гр. Кълараш, Румъния.

Големите  търговци на зърно наложиха  мнението, че трябва да се работи в посока промяна  мисленето на производителите по отношение на вида на произвежданите селскостопански продукти. Тъй като областта е с приоритет „селско стопанство”, а и предвид все по-чувствителните климатични  промени, ценово по-благоприятно би било  да се отглеждат не само житни култури, царевица и слънчоглед, а и повече технически такива (например сорго), които са много търсени по световните борси. Разумно би било и изграждането и на житна борса, смятат специалистите.

Изразено бе неудовлетворение от факта, че Силистренска област притежава изключително много архитектурни паментници от най-древни времена, но не се използва този потенциал за развитие на туризма. Не се подобрява инфраструктурата към тях, което води до „пропуснати ползи“ за печатниците, книгоразпространителите, фирмите за реклама в града, до недоволни румънски и други туристи. Местният бизнес настоява за организиране на повече изложения, атракции, международни срещи и участие в туристически борси.

Изключително гореща се оказа и темата за образованието в областта. Липсата на качествено обучена, мотивирана и компетентна работна сила е тежък проблем за всякакъв вид производство.

Засегнати бяха и въпросите за: обществените поръчки и спечелването им само по цена, обикновено с много малка разлика, и подписването на допълнителни договори след това; корупцията; транспорта в града; нередностите в пристанището; безстопанственото изтичане на водите от карстовите извори и чешмите; неизползването на стратегическото положение на областта и нейното  почти еднакво отстояние  (не-повече от 120 км) от столицата на Румъния - Букурещ, от най-голямото й пристанище  в гр. Констанца, а и от от гр. Варна.

Участниците се обединиха около предложението редовно да се организират подобни срещи, на всеки три месеца, като предварително бъде оповестявана  конкретна тема за дискусия, за по-голяма полза и удовлетвореност и на двете страни.

НОВИНИ ОТ БТПП
Мястото на България в световните класации 2012
България не е сред най-добрите и богати икономики, но може да върви напред Още
Подписан е нов договор с Министерството на външните работи за легализация на документи
Палатата предлага преводи на документи на повече от 20 езика Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ РТПП/К
В Силистра се състоя среща на представители на структуроопределящи предприятия с местната администрация
Обсъдени бяха проблеми, свързани с развитието и просперитета на областта Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
В средата на 2015 г. трябва да започне експлоатацията на междусистемната газова връзка със Сърбия
Проектът цели реална диверсификация на доставките на синьо гориво Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ
НАП: Данъкът върху лихвите по депозитите не се декларира в данъчната декларация
Задължение на банката, в която има депозит, е да изчисли, удържи и внесе по сметката на НАП този данък Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция