Брой 34 (39), 17-02-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

Ямболската ТПП подготвя изследване за иновационния потенциал в трансграничния регион България-Турция

Проектът „ИНОВАТРАНС” по трансграничното сътрудничество между България и Турция, в който Ямболската търговско-промишлена палата е водещ партньор, продължава успешно по предварителния график на дейностите. В периода от 1-3 март 2012 г. е предвидено група от 40 български предприемачи, търговци, бизнесмени, производители и хора, работещи в областта на иновациите от Ямбол, заедно с екипа по проекта от Ямболската ТПП, да направят посещение в организацията партньор по проекта - Земеделска и търговска борса – гр. Бабаески, Турция. Посещението е свързано с участие в  информационен семинар, организиран по проекта, на тема „Възможности за повишаване на иновативния потенциал на малките и средни предприятия в трансграничния регион”.

Семинарът ще бъде двудневен с участието на общо около 80 участници от България и от Турция. Целта е да се даде по-обширна информация за възможностите пред малките и средни предприятия за повишаване на иновативния им потенциал и на конкурентоспособността. Предвиждат се посещения на място на турски предприятия - примери за внедряването на нови технологии, партньорски срещи по интереси за установяване на бизнес контакти.

До края на този месец ще бъде изготвен анализът от мащабното анкетно-информационно изследване за актуалното състояние на иновационния потенциал, технологичното равнище, приоритетите и бъдещата политика за иновационно развитие на научните институции и МСП в трансграничния регион, в което пряко се включиха над 300 анкетирани представители на предприятия и публични институции от територията на трансграничния регион. Анализът и резултатите от обработката на събраната информация ще бъдат представени на заключителната международна конференция, която ще се проведе през м. юни тази година в Ямбол.

В съответствие с предвидените информационни дейности по проекта в ход е подготовката за печат на специализирано тематично издание ”ИНОВАЦИИ В ТРАНСГРАНИЧНИЯ РЕГИОН БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ”. Изданието е в тираж 1 000, като съдържанието в него е на български, английски и турски език. През месец март тази година изданието ще бъде на разположение на преките и непреки участници в проекта и всички заинтересовани от тематиката на проекта. Вече работи интернет приложението на проекта, в което има разнообразна и интересна тематична информация - http://www.yambiz.com/inova/

НОВИНИ ОТ БТПП
Покана за участие в публична дискусия по проектозакона за иновациите
Организатор на дискусията е Съветът по иновации към БТПП Още
Испано-българската камара на търговията, индустрията и туризма кани български фирми на IMEX-IMPULSO EXTERIOR
Изложението ще се проведе на 25-26 април в Мадрид Още
Тайвански фирми проявяват интерес към сътрудничество в областта на туризма
Две бизнес делегации от Тайван ще посетят страната ни през май и юни т.г. Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕС и Китай задълбочават отношенията си
Двете световни сили заздравяват своето партньорство на среща на високо равнище в Пекин Още
Програмата „Understanding China” е отворена за кандидатстване
Могат да се включат организации от ЕС, проявяващи интерес към китайския пазар Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международно изложение за строителство, строителни материали и технологии в Истанбул