Брой 86 (91), 04-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

Ямболска бизнес делегация посети Люлебургаз


40 български търговци, индустриалци, предприемачи от различни браншове, представители на медии и неправителствени организации от град Ямбол и региона, осъществиха бизнес визита в Люлебургаз, Турция по европейския проект „ЕВРОПАЗАР - шанс за индустриалци и търговци”. Проектът се реализира по програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция, в партньорство между Ямболска търговско-промишлена палата и LIAD - Сдружение на търговци и производители от гр. Люлебургаз.

В програмата на визитата беше включена семинарна част, свързана с теми като Общия европейски пазар, законодателство за износ и внос на стоки в България и Турция, стандарти за качество и маркировка на стоките, баркодове.

Ямболските бизнесмени и журналисти осъществиха конкретни срещи по интереси за поставяне на основите на полезни партньорства в различни браншове.

Посетени бяха: турско предприятие, произвеждащо тъкани за Германия, Италия и Китай; предприятие за производство на работно, защитно и фирмено облекло и предпазни средства; световно известната фирма за спално бельо ZORLUTEKS с търговска марка TACH и още няколко търговските комплекси и търговски центрове.

Проектът „ЕВРОМАРКЕТ - шанс за индустриалци и търговци” е в своята напреднала фаза на изпълнение. През месец юни т.г. предстои заключителна мащабна конференция в Люлебургаз, в която отново ще участват 40 ямболски индустриални и селскостопански производители, търговци и журналисти. На конференцията ще бъдат представени и резултатите от мащабното информационното социологическо изследване, проведено на територията на Ямбол и Люлебургаз, за определяне на състоянието на индустрията и търговията в трансграничния регион и за възможностите за засилване обмена на стоки, инвестиции и технологии между малките и средни предприятия в региона.

На целевите групи по проекта вече е на разположение работещият и активно поддържан сайт на проекта с разнообразна полезна информация за производители и търговци от трансграничния регион България - Турция и оферти от потенциални партньори за съвместен бизнес  http://www.yambiz.com/eumarket/

НОВИНИ ОТ БТПП
Проведе се първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики към президента Росен Плевнелиев
Председателят на БТПП участва в заседанието Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Съобщения за международни събития, получени в БТПП
ИКОНОМИКА
Започна работа Консултативен съвет към Пакта за индустриална стабилност
БТПП е сред членовете на Съвета Още
7 са основните приоритети за пътна инфраструктура през периода 2014-2020 г.
Ще се търси и алтернативно финансиране – чрез частни инвестиции на принципа на публично-частното партньорство Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Излезе официалното издание на български език на БДС EN ISO 19011:2011 „Указания за извършване на одит на системи за управление”
Разширена е областта на приложение: от одит на системи за управление на качеството до одит на всички системи за управление Още