Брой 86 (91), 04-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Проведе се първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики към президента Росен Плевнелиев


На 3 май се проведе първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики към президента Росен Плевнелиев. Темата на заседанието бе "Конкурентоспособност и инвестиционни приоритети". Обсъдени бяха предложения за повишаване на конкурентоспособността и фокусиране на икономическата политика около развитие на водещите клъстери в страната.

В работата на Съвета участваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, заместник-министри, областни управители, представители на синдикални, работодателски и неправителствени организации.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов също участва в Съвета и представи накратко становището на Палатата. Той отбеляза, че дискусии на тема конкурентоспособност са винаги полезни за формиране на целенасочени и ефективни действия и политики. Мнението на Палатата е, че не е необходимо да има консенсус за избор на приоритетни сектори. Идеята да се стимулират отделни сектори на икономиката не е справедливо решение. В такъв случай възникват  въпроси какво ще бъде отношението към останалите сектори, които не са възприети като приоритетни. Необходимо е да се създадат условия за обща привлекателност за стопанска дейност.

Съхраняването на макроикономическата стабилност, подобряване на бизнес средата, осъществяването на по-тесни връзки между образователните институции и бизнеса, насърчаване на връзките между отделните производства и индустрии в България и създаване на благоприятни условия за обединяването им в технологични клъстери бяха темите, около които се обединиха днес участниците в първото заседание на Съвета.

Становището на БТПП 

НОВИНИ ОТ БТПП
Проведе се първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики към президента Росен Плевнелиев
Председателят на БТПП участва в заседанието Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Съобщения за международни събития, получени в БТПП
ИКОНОМИКА
Започна работа Консултативен съвет към Пакта за индустриална стабилност
БТПП е сред членовете на Съвета Още
7 са основните приоритети за пътна инфраструктура през периода 2014-2020 г.
Ще се търси и алтернативно финансиране – чрез частни инвестиции на принципа на публично-частното партньорство Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Излезе официалното издание на български език на БДС EN ISO 19011:2011 „Указания за извършване на одит на системи за управление”
Разширена е областта на приложение: от одит на системи за управление на качеството до одит на всички системи за управление Още