Брой 139 (899), 22-07-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП отстоя успешно интересите на своите членове при последните поправки в Кодекса на труда


БТПП с удовлетворение информира, че в социалния диалог по последните промени в Кодекса на труда, Палатата до голяма степен успя да отстои интересите на своите членове. Не малка част от направените и поддържани от БТПП предложения по текстовете в Кодекса бяха възприети и станаха част от действащото законодателство.  Тези предложения на БТПП бяха приети със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда и са в сила с обнародването му в ДВ, бр. 54 от 17 юли 2015 година.

Сред тях са:

1.           Отмяна на задълженията за малките и средни предприятия да:

•             приемат правилници за вътрешния трудов ред;

•             спазват условията за удължаване на работното време;

•             спазват условията за въвеждане на непълно работно време.

2.           Отмяна на задълженията за всички предприятия за приемане на:

•             графици за отпуски;

•             правила за здравословни и безопасни условия на труд.

3.           Възстановяване на правото на работодателя да прекрати с едномесечно предизвестие трудови договори с лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

4.           Регламентиране на  възможността за сключване на споразумения между представителните на национално равнище работодателски и синдикални организации за приемане на нормативни актове, които споразумения се осъществяват от държавата.

5.           Разширяване на възможностите за въвеждане на гъвкаво работно време при спазване на ограничението за 40-часова работна седмица.

6.           БТПП е подкрепила регламентирането на еднодневни трудови договори за сезонни селскостопански работници от определени браншове, при облекчени условия за сключването и прекратяването на тези договори.

Приетите промени са добър повод да изразим благодарност на останалите работодателски организации за сътрудничеството в отстояването  на интересите на бизнеса. Изказваме благодарност и към членовете на парламента, подкрепили предложенията за принос за  подобряване на привлекателността на българската бизнес среда . Очакваме от българските фирми нови идеи за подобряване на бизнес средата, а от нашите партньори – подкрепа за осъществяването им.

Пълният списък на предлаганите от БТПП още от 2013 г. мерки: ТУК

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП отстоя успешно интересите на своите членове при последните поправки в Кодекса на труда
БТПП с удовлетворение информира, че в социалния диалог по последните промени в Кодекса на труда, Палатата до голяма степен успя да отстои интересите на своите членове.Не малка част от направените и поддържани от БТПП предложения по текстовете в Кодекса... Още
Работни срещи на GS1 България и GS1 Global office
Посещение на представители на Глобалния офис на GS1 бе осъществено в периода 15-16 юли.Подобни визити се състоят и в други държави, между които Сърбия, Албания, Македония, Румъния, Босна и Гърция. В организираните работни срещи с екипа на GS1 България –– Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Специализираното изложение и двустранни срещи за бизнес - „Marketplace Austria Food 2015“, 07.10.2015г, Виена
Enterprise Europe Network към БТПП, в сътрудничество с EEN към Австрийската федерална икономическа камара... Още
МАЛКИ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ
ИАНМСП организира участието на български фирми в HOST 2015
Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) организира участието... Още