Брой 143 (903), 28-07-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЪЛГАРИЯ И ЕС

България подкрепи приоритетите на Люксембургското председателство в рамките на Съвет „Общи въпроси“


Неформално заседание на Съвет „Общи въпроси“ се проведе на 23 и 24 юли 2015 г. в Люксембург. От българска страна участие в заседанието взе Румен Александров, заместник-министър на външните работи.
 
Министрите и държавните секретари по европейските въпроси обмениха мнения по приоритетите на Люксембургското председателство на Съвета на ЕС (1 юли-31 декември 2015 г.). За участие в дискусията бяха поканени и страните кандидатки за членство в ЕС. 
 
България подкрепи приоритетите на председателството, като постави акцент върху проблемите, свързани със засиления миграционен натиск. Подчертани бяха усилията, които страната полага за гарантиране на сигурността на външните граници на ЕС и връзката с присъединяването ни към Шенгенското пространство. 
Зам.-министър Александров изрази подкрепа за продължаване на процеса на разширяване на ЕС. По думите му това следва да се осъществи на основата на индивидуалните постижения на всяка страна за покриване на необходимите критерии, в т.ч. поддържането на добросъседски отношения.
 
Обща бе подкрепата за основните приоритетите, заложени в политическия дневен ред на Съюза, сред които растеж и заетост, задълбочаване на социалното измерение на политиките на ЕС, миграция, борба с тероризма, укрепване на връзката между свободата, правосъдието и сигурността, повишаване ролята на ЕС на международната сцена. Страните-кандидатки и редица държави-членки призоваха за запазване на фокуса върху политиката на разширяване на ЕС.
 
По време на неформалното заседание на Съвета участниците обмениха мнения по подготовката и определянето на приоритетите в работната програма на ЕК за 2016 г. Изразените от държавите-членки позиции ще бъдат отчетени при подготовката на работната програма на Комисията.
 
Министрите и държавните секретари по европейските въпроси обсъдиха и Доклада на петимата председатели за завършване на икономическия и паричен съюз.
 
 
Източник: Министерство на външните работи
 
 
НОВИНИ ОТ БТПП
Насърчаване на бизнес взаимоотношенията между България и Албания
Н. Пр. Киряко Курета, посланик на Албания в София, посочи, че търговско-икономическото сътрудничество между двете страни има голям потенциал за развитие Още
Наближава крайният срок за участие в класацията класацията „ТОП 100 Фирми, водещи в икономиката на България“
Как да участвате в класацията на БТПП Още
Специализирано изложение и двустранни срещи за бизнес сътрудничество в сектора „храни“- Виена, Австрия
Краен срок за регистрация – 31 юли 2015 г. Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ТУРИЗЪМ
Националният съвет по туризъм обсъди Програмата за реклама на страната за 2016 г.
Участниците в заседанието подкрепиха мнението, че за да бъдем конкуренти на международния пазар, трябва да започнем отсега да рекламираме сезон Лято`2016, заедно с възможностите за зимен туризъм. Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
България подкрепи приоритетите на Люксембургското председателство в рамките на Съвет „Общи въпроси“
Министрите и държавните секретари по европейските въпроси обмениха мнения по приоритетите на Люксембургското председателство на Съвета на ЕС (1 юли-31 декември 2015 г.). Още
Публикуван е бюлетинът “Основни икономически и политически решения в ЕС: юли 2015 година“
Бюлетинът представя резултатите от заседанията на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) и позициите на България по обсъжданите теми Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Интензивен семинар „The Executive Assistant Masterclass 2015“ в София
Намаление от 20% за регистрация до 30 юли 2015 г. Още