Брой 137 (897), 20-07-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ДИАЛОГ С БИЗНЕСА

Министър Лукарски: Бургас може да се превърне в логистичен хъб за европейския пазар


Индустриалната зона в Бургас ще се разшири с включване на авиобаза Равнец в капитала на “Национална компания индустриални зони” към Министерство на икономиката. „Целта е зоната да стане по-привлекателна за инвеститори и да се превърне в логистичен хъб за стоки към европейските пазари. Вече има проявен интерес за това от компании от Изтока”. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с бизнеса от Бургас, в която участваха областният управител Вълчо Чолаков, кметът на града Димитър Николов и близо 40 представителя на местни компании и организации.

Областният управител обясни, че ще бъде направено необходимото за изграждане на инфраструктурата на зоната, за да създаде благоприятни условия не само за чуждестранни инвеститори, но и за българския бизнес, който също проявява интерес за инвестиции в зоната. Той обясни, че основната идея е да се ползва съществуващата писта, която е запазена като инфраструктура и да се изгради терминал за карго превози. Министър Лукарски увери, че вече е подготвена документация за прехвърляне на авиобазата от Министерството на отбраната и съвсем скоро решението ще бъде внесено за разглеждане в Министерски съвет.

Проведената дискусия в Бургас е втора от поредица срещи на министър Лукарски с бизнеса на регионално ниво, чиято цел е да се обсъдят основните проблеми на фирмите и да се набележат мерки за подобряване на бизнес средата.

Сред основните въпроси, повдигнати на срещата беше регламентирането на брокерската дейност на пазара на недвижими имоти. Хората от бранша настояват за регулиране на тази дейност поради ниското качество на услугата и многото злоупотреби, от които засегнати са купувачите на недвижими имоти.  Министър Лукарски съобщи, че разработването на такъв закон е било в напреднала фаза по времето на предишния кабинет на премиера Бойко Борисов и се ангажира Министерство на икономиката да го доработи и до края на годината да го внесе в Народното събрание.

Друг засегнат проблем на срещата беше заобикалянето на мораториума върху износа на дървесина чрез нарязването й на дървесен чипс. Местен производител на паркет посочи, че тази практика изправя малките и средни предприятия пред недостиг на суровина,  а освен това се похабява качествен дървен материал.  Министър Лукарски увери, че ще постави въпроса пред земеделския министър Десислава Танева.

Бизнесът се оплака още от недостиг на квалифицирана работна ръка. Министърът уточни, че заедно с Министерство на образованието се подготвя законодателна рамка за въвеждане на дуално обучение, съобразено с нуждите на бизнеса.

Представителите на местния бизнес настояха за отложено плащане на ДДС при просрочени дългове. Според фирмите внасянето на ДДС трябва да се извършва при фактическо плащане, а не като данъчен кредит, тъй като много от фирмите бавят погасяването на задълженията си, а контрагентите им дължат данъка. Освен това компаниите заявиха, че прагът за регистрация по ЗДДС трябва да се вдигне поне на 100 хил.лв., защото сегашният праг от 50 хил. лв. затруднява малкия и семейния бизнес. Министър Лукарски заяви, че се работи за подобряване на бизнес средата и улесняването на администрирането на данъците е част от предприетата реформа.

НОВИНИ ОТ БТПП
Посланикът на Филипините посети БТПП
Зам.-председателят на палатата Георги Стоев се срещна с посланика на Филипините в Унгария, акредитиран и за България Н.Пр. г-жа Елеанор Хаусиян Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Българо - китайски бизнес форум с провеждане на двустранни срещи
Организатори на форума са Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ и Министерството на икономиката.Желаещите да участват във форума и в двустранните срещи, следва да заявят предварителен интерес като изпратят попълнен Още
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
Министър Лукарски: Бургас може да се превърне в логистичен хъб за европейския пазар
Министърът на икономиката Божидар Лукарски проведе среща с бизнеса от Бургас Още
Томислав Дончев: Ще има облекчен достъп до ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за фирмите от Югозападния регион
Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев се срещна с представители на бизнеса и общините от Кюстендил, Дупница и Благоевград Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Съобщения за международни събития