Брой 129 (2384), 09-07-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

РЕГИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И ИНИЦИАТИВИ

Регионът на Централна и Източна Европа ще бъде все по-привлекателен за мащабни стратегически инвестиции




Откриване на Бизнес форума към Инициативата

Πpeдвиждa ce peгиoнът нa Изтoчнa Eвpoпa дa ce възcтaнoви oт пaндeмиятa c пo-виcoĸ pъcт cпpямo Зaпaднa Eвpoпa, a имeннo чpeз фoнда „Tpи мopeтa“ ce oчaĸвa peгиoнът дa нaвaĸca изocтaвaнeтo cи пpи инвecтициитe. Toвa oбяви диpeĸтopът нa Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд (MBФ) Kpиcтaлинa Гeopгиeвa пpи oтĸpивaнeтo нa cpeщaтa нa въpxa на страните от Инициативата „Tpи мopeтa“ в Coфия на 8 юли.

Oчaĸвa ce peгиoнът oщe тaзи гoдинa дa дocтигнe paвнищeтo нa БBΠ oт 2019 г. и дa изпpeвapи Зaпaднa Eвpoпa пo pacтeж, ĸaĸтo пpaвeшe и пpeди ĸopoнaĸpизaтa. Πpoцecът нa cближaвaнe и ĸoнвepгeнция щe пpoдължи, a инициaтивaтa имa мнoгo вaжeн пpинoc, зaщoтo нaблягaмe нa ĸлючoвaтa poля нa инфpacтpyĸтypaтa, ĸaтeгopичнa бe Гeopгиeвa.

Диpeĸтopът нa MBФ пocoчи, чe peгиoнът тpябвa дa инвecтиpa пoвeчe в нayĸa и здpaвeoпaзвaнe, дигитaлизaция нa yчилищa, здpaвни cиcтeми, зa дa зacили ĸoнĸypeнтocпocoбнocттa cи.

Регионът на Централна и Източна Европа ще бъде все по-привлекателен за мащабни стратегически инвестиции, благодарение на засиленото партньорство в рамките на Инициативата „Три морета“. Това заяви президентът Румен Радев, който  е домакин на международното събитие, в което участват президенти и ръководители на делегации от 12-те държави участнички от ЕС и стратегическите партньори – САЩ, Европейската комисия и Германия. Форумът се провежда на 8 и 9 юли в Националния дворец на културата в София.

„Има огромен потенциал за увеличаване на сътрудничеството и свързаността между страните от региона, което ще повиши тяхната сигурност и просперитет, а от това ще спечели целият свят”,  заяви президентът на САЩ Джоузеф Байдън, който се включи в Президентския панел на Бизнес форума на „Три морета” с видеообръщение. Президентът Байдън изрази подкрепата на САЩ за действията на страните-участнички в Инициативата за засилване на интеграцията и свързаността, която по думите му, засилва връзките с европейските институции и води до постигането на дълго преследваната цел за създаване на обединена, свободна и мирна Европа. Джоузеф Байдън призова и за изграждането на  по-устойчиви и екологичносъобразни икономики, както и за инвестиции в качествена инфраструктура, като се елиминира корупцията, която лишава твърде много държави от шансовете им да постигнат успех.

Президентът на Федерална Република Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази подкрепа за целите на Инициативата „Три морета“ за укрепване на свързаността и сигурността в региона. „Искаме да се ангажираме още повече за изпълнението на тази цел, особено когато конкретните проекти съвпадат с нашата визия за „по-зелена“ Европа“, посочи Щайнмайер. По думите му Германия, като страна в сърцето на Европа, има интерес от засилване на връзките Север-Юг и Изток-Запад и сближаване между Източна и Западна Европа.

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Търговско-промишлените палати от Инициативата "Три морета" подписаха обща декларация
В рамките на бизнес форума в София Още
Азербайджан с интерес към по-активна двустранна търговия със стоки на хранително-вкусовата и леката промишленост
Сътрудничество също в сферата на енергетиката, транспорта и строителството Още
Потребители следят за фалшиви и невалидни баркод номера
Сканирайте невалиден баркод, започващ с 380, и спечелете 100 лв. Още
Меморандум за сътрудничество и разработване на европейски паспорт за батериите
Стандарти GS1 - техническа основа за недвусмислено идентифициране на отделните батерии и техните компоненти Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
В гр. Харманли започна обучение по български език за чужденци от трети страни
По проект ERIAS - Европейска схема за интегриране на бежанци Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Кариерен форум на Стопанския факултет на Софийския университет
Събитието бе организирано със съдействието на БТПП Още
РЕГИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И ИНИЦИАТИВИ
Регионът на Централна и Източна Европа ще бъде все по-привлекателен за мащабни стратегически инвестиции
БИЗНЕС СРЕДА
Издаване на удостоверение за местно лице, във връзка с въвеждането на програма „Възстановяване“
Собствениците на кандидатстващите дружества трябва да подават искане в качеството си на физически лица Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Инспекция по труда: Констатирани нарушения на трудовото законодателство