Брой 84 (1348), 04-05-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП участва в среща на високо равнище ЕС – Йордания

Заместник-председателят на БТПП Георги Стоев, в качеството си на председател на Комитета за търговия и инвестиции на ЕВРОПАЛАТИ, участва в делова среща, посветена на новите възможности за търговия, бизнес и инвестиции с Кралство Йордания.

Срещата се състоя на 3 май в Брюксел с участието на европейските комисари Сесилия Малмстрьом и Йоханес Хан и на министъра на индустрията и търговията на Йордания Яруб Кудах.

На срещата бе представена инициативата на ЕС за правила за произход, чиято цел е смекчаване на ефекта от бежанската криза в Сирия върху икономиката на Йордания. Благодарение на инициативата, която стартира през миналата година, йорданските износители вече имат по-голяма свобода да използват чуждестранни компоненти. Това им помага да се възползват в по-голяма степен от безмитния достъп до пазара на ЕС в рамките на споразумението за асоцииране между ЕС и Йордания.

Повече от 30 представители на бизнес асоциации се включиха в обсъждане на презентациите и в срещи  с потенциални партньори.

Георги Стоев проведе срещи с г-н Хамди Ал Табаа, президент на Йорданската Бизнес Асоциация и с Аднан Абу Ел Раджеб, председател на Търговско-промишлената палата на Кралство Йордания, които изразиха готовност да посетят БТПП и да развиват двустранни делови контакти с български фирми.

Контекст

Споразумението за асоцииране между ЕС и Йордания влезе в сила на 1 май 2002 г. С него постепенно бе създадена зона за свободна търговия между ЕС и Йордания за период от 12 години. Освен това през 2007 г. влезе в сила споразумение за по-нататъшна либерализация по отношение на селскостопанските продукти.

През 2016 г. ЕС бе най-големият търговски партньор на Йордания, като общо търговията със стоки между тях бе на стойност 4,4 млрд. евро. В износа на Йордания в момента доминират ограничен брой сектори, като облекла, фосфати и фосфатни торове, химикали, машини и транспортно оборудване.

В духа на преразгледаната европейска политика за съседство, ЕС и Йордания се споразумяха през декември 2016 г. за своите съвместни приоритети за партньорство и за пакт, като потвърдиха амбициозна програма за сътрудничество в различни области. Преразгледаните правила за произход и съответното сътрудничество между ЕС и Йордания в областта на търговията и икономиката са неразделна част от пакта.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и Mastercard организират обучителни семинари относно предимствата на електронните разплащания
Целта е запознаване на търговците с предлаганите на българския пазар оферти и продукти за безкасово разплащане Още
БТПП участва в среща на високо равнище ЕС – Йордания
Представяне на нарасналите възможности за търговия, бизнес и инвестиции в Йордания Още
Среща с представител на гръцката компания “Greekexports LTD”
Предвижда се провеждане на семинар в БТПП относно сертификация халал и кошер Още
БТПП е партньор на две бизнес събития - Technology4Business и Business Booster
18 май, Варна; без такса участие Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Възходът на икономиката на споделянето
Комисията по вътрешен пазар на Европейския парламент прие доклад на 3 май за произтичащите ползи и проблеми в този бизнес модел Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Инспекцията по труда: Над 80% от декларациите и уведомленията за условията на труд са подадени онлайн
Декларирането на данните е от полза и за работодателите, тъй като е начин за осъществяване на самоконтрол Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Планира се унифициране на данъчната система в Индия чрез въвеждане на общ данък върху стоките и услугите
Информация от СТИВ -Делхи Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес форум в рамките на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество – 11 май, Истанбул
Търговската секция при Посолството на Турция може да съдейства относно превоза на българските участници Още