Назад

40% ръст на стокооборота между България и Румъния


Стокообменът между България и Румъния е 6,5 млрд. евро през 2021 година, като увеличението е с близо 40 процента спрямо 2020 година. Това заяви по време на годишното Общо събрание на членовете на Българо-румънската търговско-промишлена палата министърът на икономиката Никола Стоянов.

По думите му още по-радващи са данните за тази година. За първите пет месеца стокообменът е 3,5 млрд. евро. Ръстът е над 50 процента спрямо същия период на миналата година.

"Уверен съм, че вървим устойчиво към сериозен ръст и стокообменът за тази година ще надхвърли 7 млрд. евро", каза министърът. Стоянов посочи, че през 2005 г. стокообменът е бил около 1 млрд. евро, т.е. за 16 години се е увеличил седем пъти.

Официални гости на събитието бяха още кметът на Русе Пенчо Милков, който благодари на екипа на Палатата за активната работа в подкрепа на бизнеса от двете страни на Дунав вече 19 години. Той отчете проблема с трафика, неглижирането на региона от страна на българските правителства и липсата на достатъчни връзки между двете държави. Кметът отбеляза и съвместната работа на администрацията с екипа на Палатата и Русенската търговско-индустриална камара при изготвянето на инвестиционния профил на Община Русе.

В момента в Българо-румънска палата членуват над 80 компании с различен профил и сфера на дейност. От началото на 2022 година интересът към членство от страна на румънските фирми значително расте. Увеличават се и българските компании, които имат трайни интереси в Румъния.

"Диспропорцията, която виждам, е, че българските инвестиции в Румъния са няколко пъти повече от румънските в България. Разбира се, това донякъде е оправдано, тъй като Румъния е много по-голям пазар. По този въпрос ще разчитам и на съдействие от Българо-румънската търговско-промишлена палата, за да може тези диспропорции да бъдат намалени", каза по време на форума министър Стоянов.