Брой 36 (293), 20-02-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП чества 116 години от създаването и 60 години от възстановяването на Арбитражния съд при БТПП


БТПП чества 116 години от създаването и 60 години от възстановяването на Арбитражния съд при БТПП. По повод юбилея се състоя тържествено събрание с участието на председателя на ВКС проф. Лазар Груев, председателя на Съюза на юристите в България, Владислав Славов, настоящи и бивши конституционни съдии, арбитри, върховни съдии, представители на адвокатски кантори, вещи лица към АС при БТПП. Гости на честването бяха и многобройни чуждестранни гости от арбитражни съдилища на Обединеното Кралство, Полша, Хърватска, Украйна, Казахстан, Турция, Македония, Гърция и Азърбайджан.
Преди това на специална пресконференция в Палатата ръководството на Арбитражния съд при БТПП в лицето на Председателя на съда д-р Силви Чернев, както и млади юристи, специализирали в областта на арбитража и обучавани от АС при БТПП, представиха новите технологични предимства на АС.
В представянето участва и проф. д-р Иван Владимиров, дългогодишен арбитър и член на ръководството на АС, титуляр на Катедрата по международно частно право в УНСС.
„От 2002-ра година въведохме компютърна възможност за дистанционен достъп и работа за страните и експертите по всяко конкретно дело, заведено в АС при БТПП. Книжата се сканират при постъпването в арбитража и от този момент стават достъпни за страните срещу специален код” – каза д-р Чернев. „През последните години платформата се усъвършенстваше и в момента 85-90 % от работата се извършва по електронен път. В хода на всяко дело така се разменят молби, становища, експертизи и доказателства, изпращат се протоколи. Това облекчава до голяма степен развитието на едно дело. В деня, в който едно вещо лице депозира по електронен път своята експертиза, тя става незабавно достъпна и за страните. Така се спазват срокове и процедурите се движат много по-ефективно, отколкото в обикновените съдилица. Адвокатите не се налага да идват до Арбитража, да правят справки или да им се изваждат преписи. Арбитражното производство има и още едно много важно предимство – това е, че то остава конфиденциално, кои са страните и за какво спорят. Това е изключително полезно за запазване на добрите отношения между търговците.”
Д-р Силви Чернев съобщи, че високите технологични удобства, създадени в АС при БТПП се представят на всяка годишна среща на Европейската група за арбитраж, която е под егидата на Международната търговска камара в Париж. В рамките на тези срещи се отправят сериозни адмирации за начина, по който се водят нашите дела в АС при БТПП. Друга държава, в която е достигнато това технологично ниво е Чехия и само още една-две страни.
Отбелязването на годишнината е още един повод да се напомни как АС при БТПП позволява търговските спорове да бъдат решавани бързо, с относително ниски разходи и при възможност за запазване на търговското партньорство.
По повод годишнината Председателят на БТПП Цветан Сименов сподели:
Погледнато в исторически аспект, възникването и съществуването на арбитраж в периода 1878 – 1945 г. е постижение с висока стойност не само за българската правна система, но е една от най-съществените причини за съвременното състояние на арбитража в Република България в унисон със световните стандарти и практика. Не случайно, по-малко от десетилетие след края на Втората световна война, още през 1952 година арбитражната дейност е възстановена отначало като Външнотърговска арбитражна комисия, а после и като Арбитражен съд при Българската търговско-промишлена палата. Опростената процедура на арбитражните съдилища позволява и на самите търговци и индустриалци да се явяват лично и справят успешно със защитата на своите интереси, още повече, че заседаващите арбитри са техни най-уважавани колеги, които познават не само писаните правила, но и обичая в съответния бранш.”Благодарение на стълбове на правната мисъл главно от научните среди от Юридическия факултет на Софийския университет и изключителния принос на проф. Живко Сталев, правната уредба също следваше световните постижения в тази област. Илюстрация за това е възприемането на уредбата на Модела – Закон на комисията на ООН за международния търговски арбитраж в нашия Закон за Международния търговски арбитраж още през 1988 г., почти две десетилетия преди това да направи например страна с безспорнимеждународнопризнати постижения в областта на арбитража като Австрия.
ОЩЕ ЗА ПРЕДИМСТВАТА НА АРБИТРАЖА ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО >>

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП чества 116 години от създаването и 60 години от възстановяването на Арбитражния съд при БТПП
АС при БТПП позволява търговските спорове да бъдат решавани бързо, с относително ниски разходи и при възможност за запазване на търговското партньорство Още
Глобален форум на GS1: обучения и семинари по ключови направления за внедряване на нови стандарти
Проект „ADB Multiplatform“ в помощ на бизнеса за оптимизиране на превоза на стоки
Пресконференция в БТПП по проект „ADB Multiplatform“, финансиран по Програма за транснационално сътрудничество “Югоизточна Европа” Още
Учебна търговско-промишлена палата ще бъде представена на XIV-я панаир „Интегративно практическо обучение" - 100-години Софийска търговска гимназия
Младежите ще представят дейността и услугите на БТПП Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти от Enterprise Europe Network Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международен търговски панаир TIBCO 2013
Международен търговски панаир за потребителски стоки - 31 май-03 юни 2013 г., Букурещ, Румъния Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Не държава, а избор в енергетиката
Пазарът на електроенергия има нужда от сериозна промяна Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Европейски пари за развитието на българското земеделие
Държавен фонд „Земеделие” изплаща субсидиите по Схемата за единно плащане на площ за 2012 Още