Брой 106 (2112), 05-06-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

РЕЙТИНГ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ

България в средата на класация за риска от социално напрежение


България е на 46-то място в международна класация, която отчита степента на риск от социално напрежение в 102 държави от цял свят. Индексът на социален риск (Allianz Social Risk Index) се изчислява от Euler Hermеs - лидер в застраховането на търговски кредити в света и у нас. При оценката* се взимат предвид различни фактори, които показват степента на публична чувствителност към институциите и социалната рамка, както и икономическата устойчивост. Така се определя нивото на риск от протести срещу правителствата, гражданско неподчинение и други прояви на напрежение, които могат да се отразят както на държавното управление, така и на перспективите за развитие на бизнеса и инвестициите.

Новата класация е направена, за да отчете нивото на социален риск в контекста на пандемията с COVID-19, която доведе и до най-голямата икономическа рецесия след Втората световна война. Тя дава перспектива за период от около 18 месеца напред. Държавите са класирани от 1-во до 102-ро място, като в челните позиции са тези с най-нисък риск. Това са Дания, Финландия и Швеция. В топ 10 съответно на пета и девета позиция попадат и Германия и Франция. С най-високо ниво на опасност пък са Нигерия, Венецуела и Ангола.

Въпреки че България е в горната половина на класацията и се изкачва с три места спрямо предходното издание от 2015 година, тя остава зад повечето държави от региона на Централна и Източна Европа. “Отличникът” в групата е Словения – на 15-то място, а с високо ниво на стабилност са и Чехия, Хърватска, Полша, Унгария и Словакия. Съседните Гърция и Сърбия също изглеждат по-устойчиви към социален риск, като ни изпреварват съответно с 10 и 4 позиции. В зоната на съществен риск обаче попадат Румъния и Турция, съответно на 55-то и 87-мо място.

“Това са две дестинации, където българският бизнес традиционно намира своите търговски партньори. Още преди кризата с COVID-19 имаше индикации за увеличение на риска там и ние сме обръщали внимание на необходимостта от повишено внимание в отношенията.”, обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България. “Друга традиционна експортна дестинация за българските компании – Русия, също попада в долната половина на класацията на социалния риск – на 60-то място. Затова отново препоръката ни към родния бизнес, особено в обстановка на повишена несигурност, е да оцени възможността от използване на застраховка на търговските кредити.”, допълва тя.

С такова решение, освен намаляване риска за бизнеса, компаниите получават експертна помощ за проверка на партньорите си и по-добри позиции при кандидатстване за кредити от финансови институции.

* Индексът на социален риск (Allianz Social Risk Index) се изчислява по скалата от 0 до 100, където 0 е най-високият, а 100 е най-ниският риск. Взимат се предвид 12 параметъра (икономически, социални и политически), които се оценяват индивидуално от 0 до 100, а след това се изчислява средната оценка за държавата.

 

#          #          #

Euler Hermes е глобалният лидер в сферата на застраховането на търговски кредит с експертиза в сферата на гаранциите и събирането на вземания. С над 100-годишна история, Euler Hermes прелага B2B финансови услуги и разполага с изградена мрежа за ежедневно проследяване на несъстоятелностите на малки, средни и интернационални компании на пазарите, формиращи 92% от БВП в света. Компанията е представена в над 50 държави и има екип от над 5800 специалисти. Гаранция за надежността на компанията като застраховател е принадлежността им към групата Allianz и AA кредитен рейтинг. Консолидираният оборот на компанията за 2019 г. е 2,9 млрд. евро, а общата експозиция на застрахованите транзакции по цял свят възлиза на 950 млрд. евро.

В България Euler Hermes осигурява обезпечения на обща стойност над 1,4 млрд. евро и се утвърждава като лидер на националния пазар.

За повече информация: www.eulerhermes.com, LinkedIn or Twitter @eulerhermes.

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП предлага преводи и легализация на документи на повече от 20 езика
Организирано е комплексно обслужване на клиентите Още
Покана за семинар „Условия и стъпки за правилното приложение на СИДДО”
18 юни 2020 г., 9.00 – 17.00 часа Още
НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП
Национална Бизнес Мрежа организира поредица от безплатни уебинари с ръководители на Служби по търговско- икономически въпроси в ключови eвропейски държави
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП ще запечатва обекти само на доказано недобросъвестни търговци
Данъчните смекчават принудителната административна мярка след срещи с бизнеса Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: 2.4% ръст на БВП през първото тримесечие на 2020 г.
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проекти на документи, свързани с предстоящо обявяване на 11-та конкурсна сесия на Националния иновационен фонд
РЕЙТИНГ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ
България в средата на класация за риска от социално напрежение
Euler Hermes отново препоръчва на българския бизнес повишено внимание при сделки с Румъния, Турция и Русия Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Номинациите за най-добри стартиращи компании и личности в предприемаческата екосистема в България за 2020 са отворени до 31-ви август
Тазгодишното издание ще изпрати на регионален финал финалистите на национално ниво във всички 10 категории Още