Брой 76 (1834), 18-04-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Български агропредприемачи представиха бизнес идеи на технологично изложение в Гърция


Лияна Аджарова, с приз в категория най-добър продукт

Българската търговско-промишлена палата осигури участие на агропредприемачи и представители на браншови организации в Технологичното изложение (Patras IQ)*   в гр. Патра, Гърция в периода 12-14 април.  Посещението осигури възможност на българската делегация да представи и промотира бизнес идеите си в сектора на иновативното агропредприемачество. За българската делегация беше осигурен изложбен щанд с  и видео екран, на който се въртяха ротационно 10  иновативни решения за стартиране и развитие на агробизнес. Панаирът включваше и предварително организирани и целеви В2В срещи, конференции, тематични семинари и „пичинг“ срещи.

През втория ден от изложението предприемачите направиха кратко представяне на бизнес идеите си пред потенциални инвеститори и други заинтересовани страни. Международна комисия оцени бизнес идеите, представени по време на т.нар. „пичинг“ събития. Лияна Аджарова, собственик на фирма Мотива Консулт ООД, спечели второ място в категория най-добър продукт/услуга в сферата на агробизнеса и получи сертификат за иновативност. Презентацията ѝ, отличена с приз,  бeше на тема „Производство на био вино от арония“. Участващите предприемачи с иновативни агробизнес планове се състезаваха с участници от Гърция, Албания и Кипър.

Българската делегация участва в нетуъркинг събития, предназначени за намиране на потенциални чуждестранни партньори, обсъждане на възможности за евентуално сътрудничество, обмен на опит и добри практики. Освен да се запознаят с последните развития в агропредприемачеството, участниците също така успяха да установят полезни контакти с изложители от различни области на икономиката, представители на иновативни проекти в областта на строителство, хранително-вкусова промишленост, биотехнологии, транспорт, медицина, ИКТ, микротехнологии, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, туризъм, култура, бизнес администрация.

Посещението на изложението беше осъществено в рамките на проект AGROINNOECO, който цели да насърчи иновативното предприемачество в сектора на агроиндустрията. Проектът се изпълнява по програмата  за транснационално сътрудничество „Балкани-Средиземно море“ и в него участват седем партньорски организации от четири страни – България, Гърция, Кипър и Албания.

В краткото  интервю пред местните телевизии и издания  Десислава Димитрова, основател и главен изпълнителен директор на „Био стопанство Лопянко“ ООД, сподели впечатленията си от изложението, участието си в проект AGROINNOECO и ползите от членството си в БТПП.

Бих искала да изразя благодарността си към БТПП за  възможността да представя бизнес идеята си пред посетители на изложението  в Патра. По време на изложението успях да създам контакти с потенциални инвеститори и да обменя опит с чуждестранни партньори, които ще са от ключово значение за бъдещето развитие на „Био стопанство Лопянко“. Като представител на малкия и среден бизнес, съм изключително доволна от последователността, с която БТПП оказва подкрепа за развитието на ръководеното от мен предприятие. Чрез проведените пилотни обучения за агропредприемачество успях да усъвършенствам своя бизнес план и да се подготвя за участието си на изложението. Без колебание бих посъветвала и други предприемачи да се възползват от възможностите, предлагани от  проекти като AGROINNOECO.“

-----------
* Технологичното изложение (Patras IQ) представлява регионален форум за иновативни идеи и услуги за Западна Гърция.  Същият действа като технологичен Хъб, който има за цел да популяризира иновативни решения в различни сектори на икономиката, както и да улесни техния достъп до инвестиции. Тази година се състоя шестото издание на изложението, което се провежда от 2012 г. насам.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП връчи плакет и грамота на „Лакпром“ АД
По повод 100-годишния юбилей на дружеството - член на Палатата от 1994 г. Още
Иранска делегация на посещение в БТПП
Ирански и български компании установиха преки контакти в сектори от взаимен интерес Още
Български агропредприемачи представиха бизнес идеи на технологично изложение в Гърция
Собственикът на фирма Мотива Консулт бе отличена в категория най-добър продукт Още
Възможност за сътрудничество с албанска строителна фирма
Съвместно участие в проекти и обществени поръчки Още
ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН СЪВЕТ
ИСС: Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2021 – 2027 г. да подкрепи още по-силно сближаването на държавите членки
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори
Предлага Министерството на икономиката Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Повече права за потребителите: законодателен пакет, наречен „Нов договор за потребителите“
България бе сред първите страни в ЕС, които се обявиха против двойния стандарт при храните Още
ЕС планира да инвестира 9,2 млрд. евро в ключови цифрови технологии
Парламентът одобри финансирането на европейска програма за суперкомпютри, изкуствен интелект, електронна сигурност и цифрови умения за периода 2021-2027 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Икономическото поведение на българите и осъзнатото нарушаване на закона изследва проект
Представяне на резултатите на 22 април в БАН Още