Брой 52 (2307), 17-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ

Икономическата свобода в България се подобрява с плахи стъпки


Автор: Зорница Славова, Институт за пазарна икономика

Новото - 27-мо - издание на Индекса на икономическа свобода за 2021 на фондация „Херитидж“ подрежда 178 държави по степента на икономическата свобода, която са постигнали. Скалата на индекса е от 0 (най-ниска свобода) до 100 т. (най-висока свобода), а първото място е заето от Сингапур с 89,7 точки. Списъкът на най-свободните държави се допълва от Нова Зеландия, Австралия, Швейцария и Ирландия – всички с по над 80 точки. На дъното на класацията пък са Северна Корея с едва 5,2 т., както и Венецуела и Куба с по под 30 точки.

Интересно е да се отбележи, че Хонконг и Макао вече не са включени в това издание, защото както посочват авторите „Индексът тази година измерва икономически свобода само в независими държави, където правителствата упражняват суверенен контрол върху икономическите политики. Без съмнение и Хонконг и Макао, като специални административни региони, се радват на икономически политики, които в много отношения предлагат на своите граждани повече икономическа свобода, отколкото е на разположение на обикновения гражданин на Китай, но развитието през последните години недвусмислено показа, че тези политики са в крайна сметка контролирани от Пекин.“

Резултатът на България

С резултат от 70,4 т. България заема 35-та позиция в световната класация, между Казахстан и Малта. В европейския регион, включващ 45 държави, страната ни е на 20-то място.

Позицията на България отразява резултатите в 4 категории, съставени от 12 изследвани индикатора. Данните за тях са за втората половина на 2019 г. и първата на 2020 година. 

 

 

 

  • Върховенство на закона – традиционно най-слабата категория за България. Нещо повече, най-слабо оцененият индикатор, този за ефективността на съда, дори намалява спрямо миналогодишното издание. Останали два индикатора в тази категория също остават сравнително слаби, въпреки че имат подобрение през тази година. Съдебната власт остава сред институциите с най-ниско доверие, а възприятията за корупция (особено по отношение на обществените поръчки и усвояването на европейски средства) и неправомерно политическо и бизнес влияние са широкоразпространени.
  • Размер на правителството – тук България отбелязва добри резултати в индикаторите, измерващи данъчната тежест и фискалната стабилност. Основна тежест за високия резултат имат плоският данък и ниският дълг.
  • Ефективност на регулациите – най-ниски резултати в тази категория отбелязват свободата на бизнеса и на труда, основно заради изискванията за започване на бизнес, издаване на разрешително за строеж, свързването с електричество, които обаче отбелязват известен напредък през последната година на изследване.
  • Отворени пазари – резултатът на България в тази категория е пряко обвързан с членството на страната в ЕС и общата политика на съюза по отношение на външната търговия. Като цяло, чуждестранните и местните инвеститори се третират еднакво от закона.  

Напредъкът на България в икономическата свобода през годините е символичен, въпреки че за първи път в миналогодишното издание на индекса страната се класира като „по-скоро свободна“ (от по-слабата категория на „умерено свободните“ държави) и категоризацията ѝ се запазва и в тазгодишното издание.

Спрямо 2017 г. резултатът на страната се повишава с едва 2,5 т., но по-важното е, че почти липсва подобрение при представянето на България по отношение на върховенството на закона, въпреки изключително ниската база.

Компанията на България

И докато резултатите на страната ни при 5 от индикаторите светят в зелено, то наложително е да погледнем в каква кампания сме по индикаторите, които регистрират ниски стойности, непроменени от години.

  • правото на собственост у нас е защитено колкото в Йордания и Грузия,
  • ефективността на съда е сходна на тази в Гамбия, Русия, Малави и Тунис,
  • почтеността на правителството в България е получила оценка като тази на Китай, Косово, Фиджи и Азербайджан,
  • ефективността на правителствените разходи е подобна на тази в Турция и Белиз,
  • свободата на бизнеса в България е колкото в Гана, Джибути и Египет,
  • свободата на труда у нас е на нивата на Бангладеш и Австрия.

Значението на икономическата свобода

Авторите на изследването ясно доказват връзките между доброто представяне в индекса и редица икономически и социални индикатори. По-високата икономическа свобода е пряко свързана с доходите и благосъстоянието, човешкото развитие, демокрацията, здравето на гражданите, чистата околна среда и ограничаването на бедността.

Едно от най-важните следствия от високото ниво на икономическа свобода е, че тя насърчава постоянно процеса на промяна и подобрение в икономиката, стимулира просперитета по много по-ефективен начин, отколкото е възможно от което и да е правителство и държавна програма/план.

Страни, които насърчават икономическата свобода, се радват на увеличаваща се производителност, многобройни иновации и висок икономически растеж. Обратно, управляващи, които не вярват в предприемачите и считат, че правителствените политики за намеса в икономиката ще доведат до растеж, най-често обричат гражданите си да живеят и работят в изоставаща икономика, не реализираща потенциала си.

 
НОВИНИ ОТ БТПП
Икономически ориентирана мисия започва посланик Маргарита Ганева във Варшава
Обсъждане на партньорството между България и Полша в рамките на инициативата “Три морета“ Още
50 години приложение на GTIN
Създаването на стандарта „Глобален номер на търговската единица (GTIN)“ е включено в класацията “50 неща променили съвременната икономика” Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Икономическата свобода в България се подобрява с плахи стъпки
Автор: Зорница Славова, Институт за пазарна икономика Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
През 2021 г. ще стартират приеми по още 8 мерки и подмерки от ПРСР
През април ще стартира подмярка „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Традиционният годишен семинар на ЕС и ООН по възлагане на обществени поръчки е отворен за регистрация до 26 март 2021
Поканени са компании, които са заинтересовани да бъдат доставчици на ООН Още
СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
МТСП връчи първите награди „Социален работник на годината“
По повод Световния ден на социалната работа Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия инициира консултация на тема „Подобряване на положението на гражданите на ЕС като данъкоплатци за прякото и косвеното данъчно облагане“
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Курс „Основи на ефективната дигитална реклама“
Начало: 20 март; продължителност: 1 месец Още
Двуседмично виртуално обучение на Японския център за индустриално сътрудничество
Период на провеждане: 31 май - 11 юни 2021 г. Още