Брой 52 (2307), 17-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Икономически ориентирана мисия започва посланик Маргарита Ганева във Варшава



Маргарита Ганева, новоназначеният български посланик в Полша, се срещна с председателя на Българската търговско-промишлена палата. Дискусията бе ориентирана към преглед на отношенията между търговско-промишлените палати от двете страни, които си партнират дългосрочно и с отлични резултати. Налице е подкрепа както в национален, така и в европейски план в рамките на Европалати. Цветан Симеонов и Маргарита Ганева обсъдиха и отношенията между двете страни в Инициативата Три морета.

Посланик Ганева посочи, че мисията й ще бъде изключително икономически ориентирана. Наскоро отвореното национално туристическо представителство на България във Варшава има за цел насърчаване на сътрудничеството в туристическия сектор, макар че точно този бранш се променя коренно заради пандемията от Ковид 19. Ще се търсят инвестиции в двете посоки, както и допълване на икономиките.

Симеонов предложи пълно сътрудничество от страна на Българската търговско-промишлена палата. Оцени високо и взаимодействието със Службата по търговско-икономически въпроси на България във Варшава.

При интерес към полския пазар фирмите могат да се свържат с Дирекция "Международно сътрудничество и международни организации" на БТПП, тел.: 02 8177 489, e-mail: interdpt@bcci.bg.

По информация от Министерството на икономиката през първите девет месеца на 2020 г. износът на български стоки за Полша възлиза на 497.412 млн. евро и бележи увеличение с 5.6%. Вносът е на стойност 816.136 млн. евро, със спад от 2.9%. Общият стокообмен възлиза на 1313.548 млн. евро, като има незначителен ръст от 0.1%, а салдото е отрицателно с -318.724 млн. евро. Полша е на десето място сред външнотърговските партньори на България.

През 2019 г. стокообменът възлиза на 1793,726 млн. евро с отрицателно салдо. Като цяло двустранната търговия се характеризира със стабилни нива, с постоянна стокова структура и с устойчив растеж през последните години.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Икономически ориентирана мисия започва посланик Маргарита Ганева във Варшава
Обсъждане на партньорството между България и Полша в рамките на инициативата “Три морета“ Още
50 години приложение на GTIN
Създаването на стандарта „Глобален номер на търговската единица (GTIN)“ е включено в класацията “50 неща променили съвременната икономика” Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Икономическата свобода в България се подобрява с плахи стъпки
Автор: Зорница Славова, Институт за пазарна икономика Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
През 2021 г. ще стартират приеми по още 8 мерки и подмерки от ПРСР
През април ще стартира подмярка „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Традиционният годишен семинар на ЕС и ООН по възлагане на обществени поръчки е отворен за регистрация до 26 март 2021
Поканени са компании, които са заинтересовани да бъдат доставчици на ООН Още
СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
МТСП връчи първите награди „Социален работник на годината“
По повод Световния ден на социалната работа Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия инициира консултация на тема „Подобряване на положението на гражданите на ЕС като данъкоплатци за прякото и косвеното данъчно облагане“
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Курс „Основи на ефективната дигитална реклама“
Начало: 20 март; продължителност: 1 месец Още
Двуседмично виртуално обучение на Японския център за индустриално сътрудничество
Период на провеждане: 31 май - 11 юни 2021 г. Още