Брой 163 (1674), 27-08-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНОВАЦИИ, НАУКА

Enterprise Europe Network подкрепя иновативните фирми


С увеличаването на продължителността на живота в световен мащаб, т.нар. “персонализирана медицина“ се превръща в нова надежда в борбата с рака. Благодарение на Enterprise Europe Network - Испания, компанията Life Length е в процес на утвърждаване на нов диагностичен тест, който може да помогне на лекарите да предоставят по-ефективно лечение на пациенти с рак.

Life TAT®, съкратено от Telomere Analysis Technology®, е клинично акредитиран кръвен тест с цел подобряване на прогнозата и лечението на рака. Той ще позволи на лекарите да извършват по-ефективно и своевременно, а в крайна сметка и по-евтино лечение на рака. Това би допринесло и за по-добрата грижа за пациентите, което е и главната цел на медицината.

Специфична здравна информация

Кръвният тест Life TAT® може да измерва минималните защитни "капачета", познати като теломери, които се намират по върховете на хромозомите в клетките ни. Тези измервания могат да предоставят на лекарите персонализирана информация за здравето и състоянието на клетките, като по този начин им позволява да изберат най-подходящата терапия срещу рака за всеки един пациент. Този персонализиран подход може да спести ценно време в критичен период от живота на пациента и да се избегнат финансовите разходи за „проба-грешка“.

 „Почеркът на рака е индивидуален за всеки човек и следователно персонализираното лечение е от изключителна важност в борбата с най-скъпото заболяване в света“, обяви Стивън Матлин, главен изпълнителен директор и основател на Life Length.

Важно е да споменем, че резултатите от изследванията са обещаващи, но преди да се използва от онколозите по света, кръвният тест трябва да премине детайлно клинично проучване, което за МСП като Life Length може да бъде твърде скъпо.

Подкрепата

Изправени пред това голямо финансово предизвикателство, Life Length се обърнали към Enterprise Europe Network за съдействие. Членовете на мрежата,  базирани във Fundación Parque Científico de Madrid (FPCM), и Fundación para el Conocimiento Madrid, предоставяли подкрепа на Life Length още от 2014г. насам. Този път те консултирали компанията във връзка с кандидатстване по Инструмента за насърчаване на малки и средни предприятия (МСП) на „Хоризонт 2020“, който е предназначен да подпомага иновативните фирми.

Експертите от мрежата Enterprise Europe Network се уверили, че кандидатурата на Life Length е убедителна и пълна. Кандидатстването по „Хоризонт 2020“ довело проектната идеята до положителна развръзка. Life Length успява да спечели финансиране в размер на 3.1 млн. евро за своя проект, озаглавен ONCOCHECK. Благодарение на тази финансова помощ, сега ще извършат клинични проучвания в над 32 болници и с над 4000 пациенти, което ще подпомогне развитието на превантивни лечения за белодробни, простатни, твърди тумори, левкемия и други ракови заболявания.

Видеоматериал: https://www.youtube.com/watch?time_continue=189&v=SwjMupDfOzs

Ако търсите партньори или финансиране за иновативни проекти не се колебайте да се свържете с Enterprise Europe Network към БТПП. Мрежата разполага с база данни с оферти за бизнес и проектно партньорство. Също така ЕЕN предлага безплатна „Оценка на иновационен капацитет“, която е в съответсвие с с Европейските стандарти за управляние на иновациите: CEN/TS 16 555-1 и CWA 15899.

За контакт: Enterprise Europe Network, Имейл: een@bcci.bgTeл.: 02 8117 505/515/525

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Проучване на БТПП: 50% от фирмите искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания
19 на сто от фирмите са наели човек с увреждане през последните 3 години Още
БТПП и БГА с обща позиция относно проекто-решение на КЕВР
За утвърждаване на разходната компонента на цената на природния газ… Още
Сътрудничество с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия
При участие на фирмите в брокерски събития за стимулиране създаването на бизнес партньорства Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
РТИК и БИЦ „Инобридж“ стартират безплатни обучения по проект за дигитализация на бизнеса
Курсът е безплатен и ще се проведе чрез иновативна обучителна система Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП предупреждава за фалшиви имейли от името на Агенцията
Като подател на фалшивото електронно писмо се визуализира електронният адрес на самия получател Още
ИНОВАЦИИ, НАУКА
Enterprise Europe Network подкрепя иновативните фирми
Ново кръвно изследване приближава лечението на ракови заболявания крачка напред Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Какво предстои в Парламента до края на 2018 г.
Ще продължи дебатът за бъдещето на Европа; гласуване на законодателство в области като енергетика, комуникации и транспорт Още
Комисар Мария Габриел защити европейските приоритети в декларацията на Г-20 за укрепване на глобалната цифрова икономика