Брой 125 (1137), 01-07-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Кръгла маса в Карлово, посветена на делото на Иван Грозев

С тържествена сесия на Общинския съвет Карлово започнаха вчера, 30 юни, инициативите, посветени на делото на Иван Грозев, свързани със 100-годишнината от смъртта му.

Ръководени от амбицията да възродят заслугите на Иван Грозев, община Карлово, Националният музей “Васил Левски” – Карлово и Българската търговско-промишлена палата организираха поредица от събития.

Историята на Палата е свързана с името на Иван Грозев, който през 1895 г. става първи председател на Софийската търговско-индустриална камара и я ръководи в продължение на  повече от 20 години. БТПП се ангажира да изведе от забравата името на карловеца, предприемача и индустриалеца.

На сесията на ОбС Карлово председателят на БТПП Цветан Симеонов представи пред общинските съветници своите намерения за възстановяване на къщата на Иван Грозев и превръщането й в музей. В своето обръщение към всички присъстващи той каза: “Почувствах това, като кауза и взехме всички мерки тази къща да бъде запазена. Вече върви ремонта й. Иван Грозев заслужава това, защото през целия си живот е с принос за растежа на българската икономика...”

В заседателната зала на община Карлово се проведе научна конференция за живота и дейността на карловеца Иван Грозев.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов откри научния форум, като изрази своята благодарност към всички присъстващи и отбеляза, че: “Иван Грозев е велик карловец и българин. Той заслужава да бъде почетен”. Такава бе и целта на конференцията – едно начало, за да разберат повече българи за съществуването на тази емблематична и всеобхватна личност, за да бъдат горди от делото и живота на видния карловец.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров изрази своята благодарност към кмета д-р Кабаиванов, директорa на НМ “Васил Левски” – Дора Чаушева и всички научни работници, които подпомагат проекта за реставрирането на къщата на Иван Грозев.

Председателят на Фондация “Васил Левски” проф. д.и.н. Иван Стоянов прочете поздравителен адрес от името на управителния съвет на фондацията, в който се казва: „...Самият форум, на който присъстваме, показва, че възрожденският дух е жив в града Ви и вярваме, че така ще бъде докато има Карловци на тази изстрадала българска земя. Приветстваме и идеята на Българската търговско-промишлена палата да възстанови родния дом на Иван Грозев – поредната светиня за Карловци.”

В научната конференция участие взеха още: доц. д-р Мартин Иванов – секретар на президента по култура, образование и национална идентичност, Мария Деянова – директор на Исторически музей Карлово, Венцислава Крумова, доц. д-р Василка Танкова, доц. д-р Лиляна Велева, доц. д-р Ружа Симеонова, Жанет Митева и Ивайло Манев.

В рамките на събитието бяха поднесени цветя пред паметната плоча на Иван Грозев и паметника на Васил Левски.

НОВИНИ ОТ БТПП
Кръгла маса в Карлово, посветена на делото на Иван Грозев
БТПП е изключително ангажирана с идеята да изведе от забравата този далновиден българин, станал първи председател на Палатата през 1895 г. Още
ТИЛЛ ИНДУСТРИАЛ ГАБРОВО ЕООД получи сертификат за успешно преминаване през „Оценка на иновационен капацитет“
Услугата се предоставя от експерти на Българската търговско-промишлена палата Още
БТПП отличи с почетен диплом първия съветник по икономическите въпроси към посолството на Сърбия
По повод приключване на неговия мандат в София Още
Среща на Министерство на икономиката с бизнеса
Представяне на възможностите за МСП след проведените заседания на междуправителствените комисии в периода май-юни 2016 Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Дъщерните дружества на ББР ще представят продукти за земеделски производители на Фермерски пазар в Бургас
4 юли (понеделник) в експо център „Флора“, Приморски парк Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Публикувана е Инструкция за бенефициентите на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.
За отчитане на договорите за безвъзмездна финансова помощ в ИСУН 2020 Още
НССЗ ще консултира безплатно земеделски стопани по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства” от ПРСР
Предоставяне на информация и съвети при кандидатстване по подмярката Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
1000 наши строители с възможност за работа в Израел
Офертите на израелските партньори включват трудов договор и базово възнаграждение около 1540 USD/месец Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия предложи бюджет на ЕС за 2017 г., съсредоточен върху растеж, работни места и надежден отговор на кризата с бежанците
Увеличените средства ще бъдат използвани за инвестиции в растеж, работни места и конкурентоспособност Още