Брой 7 (517), 10-01-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП: Агенция „Митници“ създава по-добра бизнес среда за икономическите оператори


Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва на заключителна конференция по изпълнението на проект „Подобряване на административното обслужване на митническата администрация чрез изграждане на механизми за електронно управление и непрекъснат мониторинг на административното производство“, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет" (ОПАК). Агенция „Митници“ е бенефициент по проекта.

В резултат на изпълнението на проекта Българската интегрирана митническа информационна система (БИМИС) е надградена с три нови модула. Те бяха представени от Лъчезар Кръстев, заместник-директор на Агенция „Митници", представители на ОПАК, на Агенция “Митници”, както и на екипите, работили по реализацията на проекта. 

„Основната идея на проекта е формирана в резултат на идентифициране необходимостта от надграждане на БИМИС чрез добавяне на нови модули, свързани с мониторинг върху административното производство и проследяване на съдебното обжалване, интегриране на информация за решенията, свързани с елементи за облагане, както и с изграждане на високотехнологична и ефективна система за последващ контрол“, обясни Лъчезар Кръстев. 

Модулът “Автоматизирана информационна система за мониторинг върху административното производство и проследяване на съдебното обжалване" ще спомогне при осъществяването на основни бизнес процеси.

Целта на модул „Решения елементи облагане" е оптимизиране и подобряване качеството и ефективността на административния процес в Агенцията чрез създаване на възможност за проследяване на промените в реално време.

С внедряването на третия модул - „Последващ контрол", се автоматизират дейности на специализираните звена в Агенция „Митници", свързани с планирането и извършването на проверки от звената за последващ контрол.

Допълнителните модули вече са пуснати в експлоатация от началото на декември миналата година.

Подобряването на административното обслужване е един от основните приоритети в дейността на БТПП. Отчитайки всеобщата практическа значимост и широкия обхват на проблема, Палатата смята, че това е верният път за прагматичен подход за постигане на идеята за електронно правителство. Фактът, че в рамките само на 12 месеца толкова важни елементи в осигуряване дейността на Агенция „Митници“ са реализирани, е добър пример, който БТПП очаква да бъде последван и от други ключови администрации в държавата.

Презентации от конференцията:

Презентация 1

Презентация 2

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Агенция „Митници“ създава по-добра бизнес среда за икономическите оператори
Внедрените нови информационни модули от Агенцията подобряват административното обслужване и въвеждат системи за електронни услуги Още
БТПП и Патентното ведомство продължават сътрудничеството в сферата на индустриалната собственост
Двете организации ще провеждат съвместни семинари за популяризиране системата за закрила на патента, марката и дизайна като обекти с висок икономически потенциал Още
Обява за откриване на процедура за определяне на изпълнител с обект „предоставяне на услуги”
Предмет на процедурата е “Изработване на рекламен филм на английски език с цел капитализиране на резултатите по проект „SAGITTARIUS” Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на споразумение за партньорство на Република България за 2014 – 2020 г.
Мнения и коментари се очакват до 31 януари 2014 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Спонсорирано посещение на изложение за хотелско оборудване в Анталия
Поканват се мениджъри на хотели и ресторанти Още
ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ
Fibank подписа първото за България гаранционно споразумение по инициативата Инструмент за споделяне на риска
Подкрепа на иновативните малки и средни предприятия, като част от 7-ма рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие на ЕК Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
Стабилизация и диверсификация са ключовите приоритети в енергетиката през 2014 г.
МИЕ няма да се разделя и БЕХ няма да се закрива Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Майот (Mayotte) вече е част от митническата територия на Европейския съюз
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Търг за доставка на лекарства в Република Мавриций
Краен срок за подаване на тръжните документи: 15 януари 2014 Още