Брой 110 (1122), 10-06-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Казахстанско-българският бизнес форум в Астана очерта нови перспективи за двустранно сътрудничество


Организираната от БТПП бизнес делегация, придрружаваща министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Казахстан, участва в Казахстанско-български бизнес форум в Астана. Форумът се състоя в рамките на Четвъртата сесия на Междуправителствена българо-казахстанската комисия за икономическо сътрудничество (8-10 юни 2016 г.).

Домакин на събитието бе Националата агенция по експорт и инвестиции – KAZNEX INVEST. Форумът бе официално открит от заместник-министъра на инвестициите и развитието на Казахстан Ерлан Хаиров.

Приветствие към участниците отправи и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя сподели, че приятелските отношения между България и Казахстан имат не само солидна традиция, но и отлична перспектива. По думите й българският бизнес също проявява силен интерес за присъствие в Казахстан и изрази надежда за иницииране на платформа за българските фирми от различни сектори да намерят нови пазари за продукцията си или да открият партньори за създаване на съвместни предприятия.

Министър Павлова посочи, че като успешен пример за ефективно сътрудничество между българския и казахстанския бизнес може да бъде определено партньорството между „Строителна механизация“ АД – Казанлък, и „Казахмис Енерджи“ ООД. Българската фирма, част от бизнес делегацията, e проектирала и изработила всички машини и съоръжения, необходими за рехабилитация на тръбопроводи чрез прилагане на безизкопна технология, като за реализацията на проекта е получила наградата „Без изкоп  (NO-DIG Award) от Международното общество за безизкопни технологии  (ISTT).

България може да разшири своя износ за Казахстан с медицински материали и оборудване; доставки на технологични линии за преработка на плодове и зеленчуци, изграждането на мини-преработвателни заводи за селскостопанска продукция; изделия на хранително-вкусовата ни промишленост. Това каза по време на форума заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

Презентации по време на форума направиха зам.-министърът на туризма на България Ирена Георгиева и изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева.

Даурен Ахметов, зам.-директор на департамент по организация на ЕКСПО-2017, представи възможностите за установяване на делови партньорства и развитие на бизнеса в рамките ЕКСПО-2017 в Астана.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов  представи инвестиционната и бизнес среда в България, стимулите на българскато правителство за привличане на инвестиции. Той акцентира върху  дейността на БТПП –  услугите, които Палатата предлага в полза на бизнеса, независимо от националността на инвеститора.

В своето изказване Цветан  Симеонов изказа огромна благодарност към новосъздадената Българо-казахстанска търговска камара за оказаното съдействие при организирането на посещението в Астана.

Подписан бе Меморандум за разбирателство между БТПП и KAZNEX INVEST, с цел повишаване конкурентоспособността на бизнеса в България и Казахстан и изграждане на база за по-близко търговско партньорство между фирмите, членове на двете организации.

Множество срещи бяха осъществени между българските и казахстански фирми, които са добра подготовка за едно бъдещо сътрудничество.

НОВИНИ ОТ БТПП
Казахстанско-българският бизнес форум в Астана очерта нови перспективи за двустранно сътрудничество
Подписан е Меморандум за разбирателство между БТПП и KAZNEX INVEST Още
Етиопски дипломати на среща в БТПП
Перспективните сектори за Етиопия са селско стопанство, промишленост, текстил, кожена и кожухарска промишленост Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Отчетно-изборно събрание на Търговско-промишлена палата – Търговище
Приета е програмата за 2016 – 2020 г.; Оля Иванова е преизбрана за председател на ТПП – Търговище Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на ПМС за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта
Променят се условията за финансиране на регионалните програми за заетост и обучение Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
ГИТ ще следи за спазване на законодателството при наемане на чужденци
От 21.05.2016 г. е в сила нов Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Връчиха наградите Европейски изобретател за 2016
Изтъкнати изобретатели от Дания, Франция, Германия, Холандия, Великобритания и САЩ станаха носители на наградата Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Нови правила в ЕС намаляват бюрокрацията, свързана с официалните документи на гражданите
Новите правила ще доведат до отпадане на редица административни формалности Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Търгове в Индия за изграждане на електропреносна мрежа