Брой 175 (1933), 12-09-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Българската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Багдад подновяват партньорството си
По време на специално организиран бизнес форум в БТПП по повод посещение на бизнес делегация от Република Ирак в София бе подписан меморандум за разбирателство, който предвижда подновяване и засилване на сътрудничеството между търговските палати от двете страни с цел подпомагане на бизнес взаимодействието.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри форума и потвърди готовността на Палатата да разширява връзките с иракски партньори, които имат добра история и редица отлични примери за съвместни бизнес инициативи.

Заместник-председателят на Багдадската търговска палата Мохамед Забоон Ал Саади също изрази  положителната нагласа на иракския бизнес за работа с български партньори. Той отбеляза, че Багдадската търговска палата е една от най-старите организации на бизнеса в Ирак, създадена 1868 г. Понастоящем има 83 000 членове, които генерират около 75% от стокообмена на страната. Акцентира и на големия потенциал на Ирак – богати природни ресурси, достатъчно работна ръка, подходящо законодателство за инвестиции, гарантиращо добра среда за бизнеса, опростени административни процедури и данъчни облекчения.

Форумът бе осъществен с подкрепата на ръководителя на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Ирак Васил Василев, както и Посолството на Република Ирак в София. Джасим Нима Мсавил, ръководител на Посолството, в своите приветствени думи подкрепи инициативата на двете палати за активизиране на отношенията.

Бяха проведени бизнес срещи между фирми от двете страни с интереси в областите: търговия, строителство, внос, износ, нефтена промишленост, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство, индустриално оборудване и др.

Участниците в събитието получиха актуална информация от Българската агенция за инвестиции относно икономическия и инвестиционния климат в страната, както и информация за конкретни проекти в Ирак, които търсят инвеститори в области като: селско стопанство, възобновяеми енергийни източници, здравеопазване, туризъм, телекомуникации и ИКТ, нефтена и газова промишленост, образование.

Допълнителна информация:

Иракската делегация продължава престоя си в България с поредица от срещи с Национална компания индустриални зони, Министерство на икономиката и конкретни фирми и предприятия.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Българската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Багдад подновяват партньорството си
За да отговорят на новите икономически реалности и на новите възможности на Ирак Още
БТПП с възможност за достъп до още една световна бизнес мрежа
Обединяваща 9150 дружества, в които членуват 259 000 професионалисти и хора от бизнеса Още
ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ
НСИ: Търговията ни с ЕС нараства през първата половина на годината
Основни европейски пазари са Германия, Румъния, Италия Още
14 български предприятия изнасят млечни продукти за Китай
Очаква се още 7 да получат одобрение от Генералната митническа администрация на КНР Още
ЕКОЛОГИЯ, СО2
Правителството прие Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020 - 2030 г.
Постигане на определените за страната с европейска директива намаления на вредните емисии Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покана за участие в 34-то международно изложение за бижута, часовници, скъпоценни камъни – KOSMIMA 2019
19-21 октомври 2019, гр. Солун, Гърция Още