Брой 8 (2264), 13-01-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП отново в подкрепа на заетостта


Българската търговско-промишлена палата стартира проект СКОРОСТИ по Националния план за действие по заетостта за 2021 г. В продължение на една година Палатата ще обучи 1007 безработни лица, като на 35% от тях ще осигури работни места.

Уменията са от решаващо значение за осигуряване на конкурентоспособност, иновационен капацитет на фирмите и за социалното сближаване. Професионалното образование и обучение е най-близкият до пазара на труда сектор от образованието и обучението за придобиване на необходимите умения. COVID-пандемията сериозно наруши стандартните подходи към обучителните дейности и допринесе за широко въвеждане на дигитализацията в учебния процес.

Обученията за придобиване на професионална квалификация ще обхване следните професии и специалности: професия „Оператор на компютър“-специалност „Текстообработка“; професия „Помощник в строителството“ – „Основни и довършителни работи“; професия и специалност „Продавач консултант“; професия „Готвач“ – специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“; професия „Организатор интернет приложения“ – специалност „Електронна търговия“; професия „Сътрудник в маркетингови дейности“ – специалност „Маркетингови проучвания“; професия „Финансов отчетник“ – специалност „Финансова отчетност“; професия „Финансист“ – специалност „Застрахователно и осигурително дело“; професия и специалност „Сътрудник в малък и среден бизнес“; професия „Офис секретар“ – специалност „Административно обслужване“; професия „Куриер“ – специалност „Логистика на товари и услуги“; професия „Охранител“ – специалност „Физическа охрана на обекти“.

Обхванатите от проекта безработни лица ще придобият и ключови компетентности и умения, свързани с придобитите от тях професии и специалности, като например „Умение за работа в екип“, „Обществени и граждански компетентности“ , „Мултикултурни и социални аспекти на обслужването на клиенти“, „Управление на промяната в прехода от безработица към заетост“ и др.

Работодатели, членове на БТПП, ще осигурят най-малко 3-месечна несубсидирана заетост на не по-малко от 35% от завършилите успешно обучението си безработни лица.

Проектът има балансирано географско покритие на страната и обхваща редица по-малки селища.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП отново в подкрепа на заетостта
Стартира нов проект по Националния план за действие по заетостта за 2021 г. Още
БТПП участва в онлайн заседание на Асоциацията на европейските търговски палати
Европалати е координатор на Глобалната платформа на търговско-промишлените палати Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
До 15 февруари организациите на производители на плодове и зеленчуци подават заявки за окончателно плащане по схема „Оперативни програми“
93 кандидатури за „Наградите на БАИТ”
Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през м. февруари 2021 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Онлайн изложение за мода и облекла Fashionist
Организирано от Турската асоциация на бизнесмените от текстилния бранш - Османбей Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Над 200 работодатели участват в онлайн форума „Кариера в България“
Обявени работни позиции за медицински персонал, дентални специалисти, програмисти, инженери, учители... Още
БИЗНЕС СРЕДА
Работодателите могат да кандидатстват до 15 януари за получаване на средства по третия дизайн на мярката 60/40
Подадените след тази дата документи не подлежат на проверка и оценка от комисиите в бюрата по труда Още
ФИНАНСИ
Министър Кирил Ананиев за подготовката на Национален план за въвеждане на еврото в България
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Информация за REX системата на Европейския съюз за удостоверяване на преференциалния произход на стоки от държавите бенефициери