Брой 175 (1439), 13-09-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП участва в обсъждане на приоритетите в областта на данъците по време на Българското председателство на Съвета на ЕС


БТПП участва в обществено обсъждане за приоритети в данъчната сфера по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. На дискусията, проведена в Министерство на финансите, присъстваха представители на други работодателски организации, браншови асоциации, синдикални организации и др.

Заместник-министърът на финансите Бойко Атанасов откри обсъждането, като подчерта, че приоритетните теми и досиета в областта на данъците трябва да бъдат съобразени със стратегическите документи на Европейския съюз, законодателните предложения и работната програма на Европейската комисия, както и като се вземат предвид политическите приоритети на страната ни и постигнатото от предходното Естонско председателство. Директорът на дирекция „Данъчна политика" в МФ Людмила Петкова представи в детайли основните насоки в областта на данъците, обмена на информация и административното сътрудничество.

По време на дискусията Тодор Табаков, член на Изпълнителния съвет на БТПП, представи няколко основни предложения в областта на данъците, които биха представлявали интерес за нашата страна. На първо място, той акцентира върху благоприятните условия в момента за провеждане на дискусия за съществени промени в общата система на данъка върху добавената стойност (ДДС) – като предложеният общ механизъм за обратното начисляване (ОМОН) се превърне в принцип, а сега действащият режим да остане като изключение. По този начин ще се редуцират значително възможностите за данъчни измами в чувствителни сфери. Даде няколко примера в страни като Румъния и Унгария, където при въвеждане на обратното начисляване на ДДС за определен тип сделки се свеждат до минимум данъчните измами. За България прилагането на механизма за обратно начисляване въз основа на разрешена от ЕК дерогация при търговията със зърно доведе до увеличаване на данъчните приходи от сектора и неговото изсветляване.

На второ място, Тодор Табаков обърна внимание върху някои проблеми на данъка върху застрахователните премии, който не се обхваща от спогодбите за двойното данъчно облагане и по отношение на него не се прилага принципа на възстановяване на данъчен кредит. Даде и конкретни примери – при коли с чуждестранна регистрация, за които е платена „Каско” застраховка в България и е възникнал риск тук, не е справедливо да се приема, че рискът е възникнал в страната по регистрация и да се дава приоритет на държавата по регистрация да облага застрахователната премия. Това може да се промени с корекция в Директива 2009/138/ЕО.

На трето място, Тодор Табаков предложи да се поеме инициатива от страна на ЕС споразумението FATCA (Foreign Account Tax Compliant Act) да стане двустранно. В момента по него всички български финансови институции предоставят информация на американските данъчни служби относно поддържаните от тях финансови сметки, включително и на чуждестранни юридически лица, които са контролирани от американски данъкоплатци. България също иска да получава информация от САЩ за всички български местни лица, които получават доходи от там. Нормално е и в двете посоки да протича автоматичен обмен на информация.

В края на дискусията заместник-министърът на финансите Бойко Атанасов информира, че предстоят още обществени обсъждания, като ще разчита гражданският сектор да допринесе за определяне на най-важните области и законодателни досиета, по които да постигнем значителен напредък и да бъдат отчетени успешни резултати при Българското Европредседателство.

НОВИНИ ОТ БТПП
Федерацията на израелските търговски палати и БТПП обсъдиха съвместни инициативи
На двустранна и многостранна основа, по линия на членство в международни организации Още
БТПП участва в обсъждане на приоритетите в областта на данъците по време на Българското председателство на Съвета на ЕС
Палатата представи няколко основни предложения, които биха представлявали интерес за нашата страна Още
Покана за посещение на международното изложение KAVALAEXPO
БТПП организира бизнес делегация Още
Предстоят работилници по дигитално предприемачество в Пловдив и Стара Загора
Добри практики на успешни предприемачи, дигитален инструментариум за бизнес на Google... Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Kонкурс за избор на посланик на Фестивал АВГУСТИАДА - Царица на Августиада
Шести Фестивал на виното и културното наследство АВГУСТИАДА, 13 - 15 октомври 2017 г., Стара Загора Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за техническите изисквания към продуктите
Част от пакета законопроекти за приемане на мерки за намаляване на административната тежест Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Състояние на Съюза през 2017 г.: Да уловим попътния вятър
Пътна карта за по-обединен, по-силен и по-демократичен Съюз Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Българо-полски бизнес форум, 20.09.2017 г., гр. София
С участието на 17 полски бизнесмени, които проявяват интерес към търговски връзки с български фирми Още