Брой 74 (1086), 15-04-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП участва в конференция „Геополитически промени и възможности за българския бизнес“

Основен проблем на българската икономика е застаряващото население и липсата на висококвалифицирани кадри. Около това се обединиха участниците в четвъртата конференция по управление на риска на Coface* на тема „Геополитически промени и възможности за българския бизнес“.

Тенденциите и промените в социалната политика  и на пазара на труда както у нас, така и в Европа бяха изложени от вицепремиера Ивайло Калфин. Прогнозата до 2020 г. е значително нарастване на работните места за лица с висше и средно образование, а до 2030 г. - ще бъдат заети всички места, изискващи основно образование.

Едно от решенията за проблемите на пазара на труда е незабавното институционално въвеждане на дуалното образование в училищата. Доказателство за това е по-ниска безработица и по-лесно намиране на кадри от страна на бизнеса в страните, реализирали подобни проекти. Министър Калфин акцентира върху връзката  между бизнеса и държавата за справяне с проблема на безработицата.

Според Жулиен Марсили, главен икономист на "Кофас груп", очакваният растеж на икономиката на България за 2016 г. е в рамките на 2,5%-2,6%. В дългосрочен план пред страната се очертава нужда от решаване на основни структурни проблеми и особено свързаните с недостиг на работна ръка и висококвалифицирани специалисти, корупцията и инфраструктурата.

„Светът през последната година се промени изключително сериозно и динамично и това в огромна степен ни свари неподготвени", каза Цветан Симеонов, председател на БТПП. Това няма да се отрази добре на неподготвените икономики, правителства и фирми. Той изложи мерки, които трябва да се предприемат от страна на бизнеса - бързо адаптиране към новите условия, търсене на иновации, добри кадри,  диверсификация на пазарите и търсене на нови пазари.

В това отношение председателят на БТПП изложи факти за предприети инициативи, които са помогнали за развитие на двустранните отношения с други страни. За изминалата година Палатата е организирала над 100 бизнес делегации в чужбина с цел  диверсификация на пазарите. От делегации, които са били на посещение в България, са покрити 26 сектора с множество двустранни срещи. В БТПП са се провели повече от 73 срещи с дипломати и търговски аташета.

„Европа ни донесе нови възможности, но покрай сериозния пазар ние продължаваме да виждаме тежестта, която се стоварва върху европейските фирми и това е огромната бюрокрация“, посочи Цветан Симеонов и допълни "Продължават да се бълват процедури и нормативни актове, напоследък и с недобра оценка на въздействието. Администрацията в Европейския съюз не работи както трябва и е далеч от очакванията и от това, което се изисква от нея.“

Цветан Симеонов посочи, че България и всъщност нито една източноевропейска страна не е сериозен международен търговски партньор. „Важно е обединяването.“ Той даде пример, че ако се обединим като Балкански регион по винопроизводство, регионът ще бъде пета сила в света.

Конференцията бе посетена от висши мениджъри и финансови директори на водещи компании, представители на институции, на мултинационалния бизнес, на малки и средни компании, на браншови и работодателски организации.

-----------------
* Конференциите на Кофас по управление на риска (Coface Country Risk conferences) се реализират вече повече от 20 години, в над 20 страни по света. Тези събития са се утвърдили като важни обществено-икономически форуми, на които се дискутират глобални проблеми и се предлагат стратегически решения и нови идеи в областта на икономиката.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в конференция „Геополитически промени и възможности за българския бизнес“
На мениджърите и предприемачите все повече им се налага да намаляват рисковете в бизнеса си... Още
Първи резултати от изпълнението на проект "Квалификация, личностна интеграция и професионално съдействие”
Обучения на безработни на територията на 15 населени места - до момента са обхванати 1330 лица Още
БТПП и Търговската камара на Мюнхен и Горна Бавария обсъждат приоритетни направления за сътрудничество
В професионалното и дуалното обучение, трансфера на технологии, клъстърите... Още
Привличане на американски инвеститори – тема на среща в БТПП
Обсъждане на проблемите, с които се сблъскват чуждестранните инвеститори в България Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Стартира набирането на заявки по Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица за 2016 г.
Стартира набирането на заявки по Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица за 2016 г. Още
Агенция по заетостта: Безработицата през март е под 10%
Търсенето на работна сила на първичния пазар в бюрата по труда продължава да се увеличава за трети пореден месец, посочва Агенцията Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция, май 2016
Разходите по настаняването на одобрените за участие български фирми се поемат от Министерството на икономиката на Турция Още