Брой 73 (1831), 15-04-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Изграждането на научно-изследователската инфраструктура в България – тема на кръгла маса в БТПП

По инициатива на Съвета по иновации при БТПП на 12 април в Палатата се състоя кръгла маса на тема: „Представяне на Центъра за върхови постижения (ЦВП) по информатика и информационни и комуникационни технологии с водещ Института по информационни и комуникационни технологии при БАН. Форумът бе организиран съвместно с Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) при БАН. Кръглата маса бе открита и модерирана от доц. д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации при БТПП и член на УС на БТПП.

Встъпителната презентация бе на тема: „Изследователски и иновационен капацитет на ИИКТ-БАН: Национални научни програми, ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и Национален иновационен фонд“. Обзорният доклад бе изнесен от проф. Галя Ангелова, директор на ИИКТ-БАН.

Основната презентация на форума - „Център за върхови постижения по „Информатика и информационни и комуникационни технологии“, бе представена от чл.-кор. Светозар Маргенов, ръководител на ЦВП по „Информатика и ИКТ“.

Обстойна презентация изнесе доц. Иван Георгиев, ръководител на направление „Иновации“ и ръководител на Лаборатория за 3 D дигитализация и микроструктурен анализ към ЦВП и към ИИКТ при БАН,  на тема: „Изграждане и развитие на инфраструктура на ЦВП: Лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ“.

Последната презентация изнесе доц. Йосиф Аврамов, доктор по икономика, съпредседател на Съвета по иновации при БТПП, под чието ръководство бе разработена единствената у нас и в страните от Централна и Източна Европа Иновационна борса, която функционира към съвета от 2015 г. Докладът му бе на тема: “Проектът на Съвета по иновации при БТПП – Платформа «Иновационна борса», изготвен в сътрудничество с ИИКТ при БАН, мост - между науката и бизнеса. Виртуален иновационен консултант“ и в него бе направено аргументирано предложение, което бе подкрепено от участнитеците във форума, за създаване на самостоятелен държавен орган за наука и иновации.

В дискусията след презентациите се включиха: акад. Никола Съботинов, бивш председател на БАН и съпредседател на Съвета по иновации при БТПП, Стефан Узунов, държавен експерт в отдел „Иновации“ в Министерството на икономиката, Стефка Малиновска, главен директор на дирекция „Верификация“ в Изпълнителна агенция “Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ при Министерство на образованието и науката, и Галя Атанасова, гл.експерт в дирекцията, както и редица други представители на науката и членове на Съвета по иновации и на Съвета на браншовите организации при БТПП.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Финансовите инструменти в помощ на външноикономическото, търговско и инвестиционно сътрудничество между България и Русия
Изграждането на научно-изследователската инфраструктура в България – тема на кръгла маса в БТПП
Презентации на Института по информационни и комуникационни технологии при БАН Още
Възможност за участие на български фирми в международно изложение за внос на стоки в Шанхай
5-10 октомври 2019г. Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Хасковската търговско-промишлена палата подписа Меморандум за сътрудничество с Търговско-промишлена и селскостопанска камара на Триполи и Северен Ливан
ИКОНОМИКА
НСИ: Годишната инфлация за март 2019 г. е 3.6%
За месец най-значително е поскъпването на транспортните услуги Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Изтича срокът за подаване на декларациите за условията на труд
За три месеца са подадени под 1/5 от документите, останалите се очакват през последния месец от срока Още
ИНВЕСТИЦИИ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА
Можем ли да сравняваме емигрантските пари с чуждите инвестиции?
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ФИНАНСИ
Споразумение за предоставяне на подкрепа за установяването и функционирането на Офис на Световната банка за споделени услуги и други функции в София
КОНКУРСИ
Отворена е процедурата за кандидатстване за наградите "Питагор"
Крайният срок за подаване на предложенията е 25 април 2019 г. Още
Стартира онлайн конкурс за млади предприемачи на тема „Имам бизнес идея!“