Брой 177 (1688), 17-09-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Представиха международните търговски панаири, които ще се проведат в Шанхай и Гуанджоу


 

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров участва в представяне на китайски международни панаири, което се състоя в Посолството на Китай в София. Събитието бе открито от временно управляващия Посолството на Китай Ян Дзианцун.

Ли Джинчи генерален директор на Китайският център за външна търговия представи Международния панаир за вносни стоки – гр. Шанхай и 124-тия Кантонски панаир.

Двете събития предоставят уникална възможност на български стоки и услуги да бъдат представени на китайския пазар, както и да намерят изява на международно ниво. Панаирът за вносни стоки /5-10 ноември 2018 г., Шанхай/ е първи по рода си в рамките на Инициативата “Един пояс, един път” и е важна платформа за сътрудничество между партньори от Изтока и Запада. Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП подготвя участие на български фирми в събитието, като България ще бъде представена от 38 компании, на повече от 400 кв.м площ. Очаква се в панаира да се включат над 2800 фирми от над 130 страни и региони от цял свят.

124-тият Кантонски панаир /15 октомври – 4 ноември 2018 г., Гуанджоу/, който се организира от 1957 г., също бе презентиран по време на събитието. Повече информация за него можете да намерите тук.

Васил Тодоров се обърна към участващите в презентацията български фирми като подчерта, че Китай е традиционно най-големият търговски партньор на България в Азия. Страната заема 3-то място по размер на износ и внос към трети страни от/към България през 2017 година (след Турция и Русия).

БТПП поддържа отлично партньорство с Китайския съвет за насърчаване на международната търговия /CCPIT/ в Пекин, Шанхай, Дзянсу, Далиан, Гуанхи, както и с Посолството на Китай в София.

От началото на годината БТПП е посрещнала 9 бизнес мисии от Китай, в които акцент са били именно двустранните отношения, сътрудничеството с ЦИЕ и инициативата “Един пояс, един път“.

Тодоров информира, че БТПП е партньор и с Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) за промотирането на проекта „16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти“ – Пловдив. „Насърчаваме фирмите от хранително-вкусовата промишленост да се регистрират в новосъздадена платформа за електронна търговия – с цел директен контакт с партньори и видимост на китайския пазар“ отбеляза Тодоров.

 

  

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в откриването на учебната година в гимназия "СофтУни Светлина"
Първата частна професионална гимназия по дигитални науки Още
Семинар по безопасни и здравословни условия на труд в Силистра
Обучение за регионални търговско-промишлени палати (камари) Още
Представиха международните търговски панаири, които ще се проведат в Шанхай и Гуанджоу
Възможност български стоки и услуги да бъдат рекламирани на китайския пазар Още
Покана за семинар “Трансферното ценообразуване в България“
26 септември 2018 г. от 9 часа в Палатата Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Председателят на Съвета по инвестиции към БТПП посети Варненската ТИК
Обсъдени бяха иновативни бизнес практики Още
ПАЗАР НА ТРУДА
За гъвкавостта на трудовите договори
Автор: Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Комисар Мария Габриел: Създаваме Европейски център за компетентност и мрежа от центрове за киберсигурност
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международният опит в сферата на публично-частното партньорство ще представят в София експерти от Business Advisory Board към Икономическата комисия за Европа на ООН
Форум „Сътрудничество между Москва и България“
2 октомври 2018 г., в рамките на Дните на културата на гр. Москва в България Още