Брой 34 (1793), 18-02-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Президентът Румен Радев се срещна с бизнеса в Хасково

На 15 февруари в Театър „Иван Димов“, Хасково се проведе двадесет и четвъртата традиционна среща с бизнеса от региона, организирана от Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП) със съдействието на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и домакинството на Община Хасково. Официален гост на събитието беше Президентът Румен Радев. Участие в срещата взеха над 100 фирми от региона, дипломати, народни представители, кметове на общини, представители на търговско-промишлени палати от страната и на чуждестранни  палати - партньори.

Срещата откри Янчо Янев, Председател на УС на Хасковската ТПП, който приветства всички гости и благодари на президента Радев, че е приел поканата да се срещне с бизнеса.

Държавният глава заяви, че всички в обществото трябва да настояват за по-голяма прозрачност, отчетност и отговорност на политическия елит за начина, по който се вземат важни управленски решения и особено когато става въпрос за изразходването на публичен ресурс. „Ние трябва да настояваме властта да изпълнява по най-добрия начин обществения договор. Това ще рече да се осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда – да се намалят административните тежести, да се въведе електронното управление, да се гарантира частната собственост, да се стимулира иновативността, конкурентоспособността, инициативата на бизнеса“, категоричен бе Румен Радев.

Според държавния глава  от съществено значение е да се гарантират прозрачни и ясни критерии и еднакви условия за достъп на всички фирми до обществени поръчки. „Това означава да се справим с фундаменталния проблем в обществото ни – безнаказаните престъпност и корупция“, посочи президентът.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства участниците във форума и представи приоритетите на Асоциацията на организациите на българските работодатели за 2019 г.,  с които се цели подобряване на бизнес климата, ускорено решение на проблемите с човешките ресурси и цялостна реформа в енергетиката. Той заяви, че БТПП и регионалните палати работят активно в подкрепа на бизнеса.

В рамките на форума се проведе и заседание на председателите на регионални палати(камари). Бяха обсъдени въпроси, свързани с устойчивото развитие на единната система на БТПП и РТПП (К).

След срещата с бизнеса се проведе официална церемония, на която Хасковската търговско-промишлена палата отличи фирми и личности за постигнати високи резултати и съдействие за проспериране на регионалния бизнес – виж  ТУК

На 16 февруари гостите на ХТПП посетиха лозовите масиви в община Стамболово, област Хасково, където се състоя празничния водосвет с традиционно зарязване на лозята. Кметът на Община Стамболово, Мухлис Сребест и неговият екип посрещнаха гостите с фолклорна програма, дегустация на вина и традиционни храни. Дипломатите се запознаха с икономическото развитие на региона, с природните и културни забележителности.

                                     Снимка: www.novjivot.info

НОВИНИ ОТ БТПП
Президентът Румен Радев се срещна с бизнеса в Хасково
Хасковската палата отличи фирми и личности с принос за проспериране на регионалния бизнес Още
Търговското споразумение с Япония – във фокуса на среща с Н.Пр. Масато Ватанабе
Икономическите ползи за ЕС и за България Още
Платформата по проект e-MEDIATION е вече достъпна
Платформата е двуезична – достъпна е както на български, така и на английски език Още
GS1 България участва в Глобален форум GS1 2019
Под мотото „Силата GS1 да променя начина, по-който работим и живеем!“ Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Конференция "Инвестиции в умните градове"
21 февруари, „Квадрат 500“ - София Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенция по заетостта: Най-малък брой регистрирани безработни през януари за последните 16 години
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Публична консултация с цел оценка на прилагането на Директива на ЕС
Относно предоставяне на пазара на електрически съоръжения, предназначени за използване в определени граници на напрежението Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Намаляват се бюрократичните изисквания за гражданите, живеещи или работещи в друга държава от ЕС
Ще отпадне необходимостта от заверка при представянето на официални документи... Още