Брой 168 (678), 02-09-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП търси нови пазари за български млечни продукти


Българската търговско-промишлена палата се отзова на молба на Националната асоциация на млекопреработвателите за оказване на съдействие за спешно намиране на нови търговски партньори и пазари за реализиране на продукцията. 

След обявеното от Русия ограничение за внос на хранителни продукти от ЕС като част от наложеното ембарго, българските производители и износители на млечни продукти - масло, мляко, сирене, кашкавал и др., очакват трудности и дори фалити.

На среща преди седмица между ръководството на БТПП и на Националната асоциация на млекопреработвателите бяха обсъдени възможните алтернативи и решения за справяне със създалата се ситуация. 

БТПП незабавно информира Министерството на земеделието и храните, Министерството на икономиката и енергетиката, включително и Службите по търговско-икономически въпроси на България в чужбина (СТИВ), за необходимостта от търсене на нови партньори и пазари за българската млечна продукция.

Ръководителите на СТИВ реагираха бързо с предоставяне на информация за пазара в съответната държава, за браншови организации и специализирани изложения в сектора,  за контакти с потенциални партньори и ориентировъчни цени на млечни изделия. Проучването на нови възможности за реализация на българските продукти продължава.

В тази връзка БТПП информира, че Европейската комисия предприе редица стъпки за подпомагане на производителите на млечни продукти – мерки, насочени основно към производители на масло, обезмаслено мляко на прах и някои видове сирене. 

След среща на Експертната група за спешни мерки в края на миналата седмица бе взето решение за прилагане на схема „Частно складиране“ за покриване разходите за съхранение на засегнати от ембаргото млечни продукти за период от 3 до 7 месеца. Това  предоставя възможност на производителите междувременно да намерят нов пазар за продукцията си. 

БТПП ще продължи своевременно да се отзовава на потребностите на браншовите организации и българския бизнес.

 -----------
* Дефиниция на схема „Частно складиране“: Когато регистрираната средна пазарна цена в Общността, изчислена на базата на скалата на Общността за класификация, е и има вероятност да остане на ниво, по-ниско от 103% от базисната цена, се разрешава изплащането на помощи за частно складиране. Такава интервенция се прилага след Решение на Европейската комисия и издаване на Регламент с подробни правила за прилагането на схемата. Размерът на помощта за „частно складиране” може да бъде предварително фиксирана или определена чрез търг. Лицата, в договорни отношения по схемата, които внесат на склад партиди земеделски продукти и ги задържат за определено време, получават субсидия от Европейската комисия като компенсация на разходите по складиране. По този начин се стабилизират както предлагането, така и цените на продуктите на пазара.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП търси нови пазари за български млечни продукти
Първи стъпки и варианти за географска диверсификация на експорта Още
Форум „Кариера в България. Защо не?“ ще се проведе в София с подкрепата на БТПП
Целта е да се даде възможност на млади българи, учили и работили в чужбина, да установят контакт с фирми в България Още
Има перспективи за разширяване на сътрудничеството между България и Либия
Добра основа за това е партньорството на БТПП със Съюза на либийските търговско-промишлени палати Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Работна среща и конференция по проект за обучениe по енергийна ефективност за строителни специалисти
Организатор: Камара на строителите в България, 10 септември 2014 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международно изложение за електроника и дигитални технологии TAITRONICS 2014, Тайпе, 6-9 октомври 2014
Насърчителни програми за български посетители Още
ЕВРОФОНДОВЕ
Кръгла маса, посветена на финансовите рискове при управление на европейските средства
Липсата на достатъчен административен капацитет и качествени обществени поръчки са причината за финансови корекции по оперативните програми Още
ЕК изпрати изискванията си за възобновяване на плащанията по оперативна програма "Околна среда"
Предстоят интензивни преговори с Европейската комисия за размразяване на спрените плащания до октомври 2014 Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Приемат се заявления за подпомагане на производителите на зеленчуци и плодове във връзка със забраната, въведена от Русия
По отношение на домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици...... Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Близо 1500 младежи с шанс за работа в администрацията
Предимно младежи, завършили право, икономически специалности, компютърни специалности...... Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство