Брой 183 (1941), 25-09-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Конференция в Посолството на Китайската народна република в София
Представители на Българската търговско-промишлена палата пръстваха на Конференция в Посолството на Китайската народна република в София под мотото „Да скъсим дистанцията между китайския и българския народ, да постигнем взаимно разбиране“.

Събитието протече под знака на честването на 70-годишния юбилей от признаване на Китайската народна република от Република България и имаше за цел представяне на резултатите от посещението на експерти от  Палатата в Китай, както и обсъждане на бъдещо сътрудничество

Конференцията бе открита от търговския съветник  Уанг Ксуекун, който отбеляза, че между двете държави вече има ново ниво на партньорство – стратегическо партньорство,  което е доказателство за стабилното развитие на отношенията през годините.

Г-н Уанг акцентира на принципите за споделеност и съпричасност, които трябва да се следват от народите на двете държави.

По време на конференцията бяха обсъдени напредъка на културния и научния обмен, образованието и търговията. На конференцията присъстваха както експерти от БТПП, така и представители на държавната администрация (Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията), представители на научната общност и образованието (НБУ, УНСС), културата и бизнеса, всички обединени от обща кауза „Използване на моста на приятелството между Република България и Народна Република Китай“.

Присъстващите споделиха своите впечатления от посещенията си в Китай, разнообразни преживявания и емоции, представиха различни гледни точки, направиха полезни предложения.

В тази връзка културният съветник на Посолството -  Гуан Ксин, разказа притча за слона и слепците. Както всеки от слепците е опознал различна част от тялото на това животно, но в крайна сметка всички са се докоснали до един и същи слон, така и присъстващите са се сблъскали с Китай, но всеки го е възприел по различен начин.

Това, което можем да направим, е да споделяме опита, който сме натрупали при посещенията си, с други хора, посетили по други поводи други части от тази необятна държава. Можем също и да търсим начини да я опознаем и да разширим погледа си отвъд познатото и навътре към себе си.

Търговският съветник , както и представители на екипа на Посолството, поздравиха участниците в конференцията и споделиха, че подобни инициативи водят до развитие на двустранното сътрудничество, както и че ще продължат със  серия от подобни събития, които са изключително взаимополезни и определят позитивната насоката на бъдещето развитие на взаимоотношенията.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в заседание на Националния икономически съвет
Националният икономически съвет поема функциите на Национален съвет по производителността Още
Предстоящи бизнес срещи с индийски компании
11 октомври 2019 г., 10.00 ч., БТПП Още
Мерки за дигитализация на МСП бяха обсъдени по време на партньорска среща по проект SKILLS+
Очаква се минимум 450 български предприятия да получат различни типове ИКТ ваучери Още
С БГ Баркод: максимално автентични
Козметичната фирма „ИНДРАЛЕК“ ООД с най-много въведени продукти в периода 16-20 септември Още
Информационен ден за финансиране на проекти в IT сектора, европейски финансиращи програми за МСП и за стартъпи
В рамките на Есенния Пловдивски панаир Още
Конференция в Посолството на Китайската народна република в София
Под мотото „Да скъсим дистанцията между китайския и българския народ, да постигнем взаимно разбиране“ Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Компании с ERP системи получават алтернатива по Наредба Н-18
Последни промени в Наредбата, обнародвани в Държавен вестник, брой 75/24.09.2019 г. Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Нови електронни услуги на Патентното ведомство
За подаване на заявки за патенти за изобретения и за регистрация на полезни модели Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Международни търгове за доставка на потопяеми помпи и химикали за обработка на котелно гориво в Сирия
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Европейска нощ на учените 2019
България се включва за 13-ти път на 27 септември от 18 до 22 часа Още