Брой 59 (819), 26-03-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП и Сдружението за модерна търговия се споразумяха да работят за прилагане на добри търговски практики


Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ и Сдружението за модерна търговия /СМТ/ подписаха „Споразумение за стимулиране на добрите и възпрепятстване на нелоялните търговски практики по веригата от доставки на хранителни продукти”. Документът е част от усилията на двете бизнес организации за недопускане на нелоялни търговски практики по цялата верига на доставки – от производството на хранителни стоки до предлагането им на крайния потребител. Документът беше подписан от изпълнителния директор на СМТ Йордан Матеев и от председателя на БТПП Цветан Симеонов.

Сключеното споразумение между Палатата и Сдружението е изготвено на основата експертните анализи на авторитетни международни организации и опита при изработването на ефективни решения срещу нелоялните търговски практики, натрупан от инициативата за саморегулации в ЕС (Supply Chain Initiative). То е съобразено с препоръките на Европейската комисия и отчита важната роля на малките и средни предприятия по веригата на доставки на хранителни продукти.

Двете организации се ангажираха да:

• Стимулират прилагането от своите членове на принципите за лоялни практики, около които се обединиха заинтересуваните бизнес организации в ЕС в рамките на организирания от Европейската комисия Форум на високо равнище за подобряване на функционирането на веригата от доставки на храни

• Подпомагат диалога сред участниците по веригата от доставки с цел справедливо разрешаване на споровете в случай на оплаквания за прилагане на нелоялни практики.

След подписването изпълнителният директор на СМТ  заяви: „Споразумението между нашите две организации е продължение на последователната политика на СМТ за въвеждане на саморегулацията по веригата на доставки на хранителни стоки. Ние вярваме, че свръхрегулациите са вредни за бизнеса и държавата не трябва да се намесва в отношенията между пазарните субекти. Желанието ни е да се справим с нелоялните търговски практики с консенсус и по ефективен начин чрез саморегулация. Така, както това се случва на развитите европейски пазари, които отдавна са поели по този път”.

От своя страна председателят на БТПП  заяви: „Споразумения за стимулиране на добрите търговски практики по веригата на доставки на хранителни стоки са израз на постиженията на гражданското общество във водещи демокрации“ и добави, че очаква сключеното споразумение да допринесе за засилване на лоялната конкуренция на пазара, което ще е от полза и за производители, и за търговци, и за потребители. Като официален представител на GS1, БТПП разполага с опита от прилагане на стандартите GS1 в цял свят. Истинският път за получаване на  конкурентни предимства на пазара е ползването на стандартите, а не в поставянето на изкуствени и субективни критерии, категоричен е Цветан Симеонов.

Споразумението е отворено за присъединяване за всички сдружения по веригата на доставки.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и Сдружението за модерна търговия се споразумяха да работят за прилагане на добри търговски практики
Двете организации обединяват усилията си за недопускане на нелоялни търговски практики по цялата верига на доставки Още
Открита е специализираната изложба СЕКЮРИТИ ЕКСПО 2015
Най-добрите постижения в сектора охрана и сигурност; атрактивна съпътстваща програма Още
Търговски и инвестиционни възможности между Индия и България в днешните реалности
В контекста на кампанията на индийското правителство “Произвеждай в Индия” Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция – април/ май 2015
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Около 207 000 предприятия са задължени да подават декларации и уведомления за условията на труд
През 2015 г. попълването става директно през интернет портал, без да е необходимо инсталиране на специален софтуер Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Парламентът прие на първо четене три законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс
Първият законопроект е внесен от МС и е свързан с европейски регламент по отношение на компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Стратегия за цифровия единен пазар: Европейската комисия определя областите на действие
Премахване на пречките пред цифровите услуги, които твърде често остават в националните граници Още