Брой 183 (1447), 26-09-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Индийски компании ще инвестират у нас над 55 млн. щ.д.

В рамките на  посещението на индийска бизнес делегация в България (25 – 27 септември)  БТПП организира двустранен бизнес форум, подготвен съвместно с Индийския съвет за насърчаване износа на електроника и компютърен софтуер ( ECSEPC), Балканско-индийската бизнес асоциация (БИБА), Enterprise Europe network и Посолството на Р България в Делхи. Индийските компании работят в областите информационни технологии, здравеопазване и земеделие.

Заместник-председателят на БТПП Георги Стоев откри форума и подчерта отличните контакти и сътрудничество на палатата с партньори от Индия на различни нива.

По време на откриването на форума заместник-министърът на икономиката Александър Манолев сподели, че за реализацията на проекти в краткосрочен план индийски компании ще инвестират у нас над 55 млн. щ.д. „За нас Индия е важен икономически партньор в Азиатския регион. Показателно за потенциала и взаимния интерес е постоянният ръст на стокообмена и на българския износ. За последните десет години двустранният стокообмен се е увеличил близо 3 пъти – от 79 млн. щ.д. през 2006 г. на 215 млн. щ.д. през 2016 г.“, каза зам.-министър Манолев. Като примери за успешно реализирани проекти в страната ни бяха посочени тези на „Намдхари Сийдс“ (Namdhari Seeds) в областта на земеделието, „Елдер Фармасютикълс“ (Elder Pharmaceurticals) във фармацевтичната промишленост, „Синегранд“ (Cine Grand) в киноиндустрията и др.

„Предимствата на ИТ и аутсорсинг сектора у нас също са оценени от индийските инвеститори“, допълни Александър Манолев и даде за пример компанията "Съдърланд Глобал Сървисиз“ (Sutherland Global Services), която от 2008 г. насам поетапно откри у нас четири аутсорсинг центъра. Друг успешен пример е този на компанията „Феуджи“, която откри своя център за аутсорсинг и ИТ услуги в София в началото на тази година.

„Много български компании също имат потенциал да реализират проекти в Индия“, подчерта заместник-министърът. По думите му поредно доказателство за това е успешното включване на България в кампанията „Направи в Индия“, инициирана от индийското правителство. Нейната цел е привличане на преки чуждестранни инвестиции в производствения сектор на страната. Няколко български компании вече са реализирали инвестиционни проекти в Индия и оперират успешно на индийския пазар в областта на интернет технологиите, опаковането на битум, производството на ветеринарни фармацевтични продукти и др. Работи се и по мащабен проект в областта на възобновяемите източници на енергия, стана ясно от неговото изказване.

На форума присъства и посланикът на Индия у нас Н. Пр. Пуджа Капур, като тя допълни, че между България и Индия има много добри връзки на политическо ниво, но все още не е използван целият потенциал в икономическата сфера. Посланик Капур подчерта, че момента е изключително подходящ за това и подобни инициативи са важни, за да се надгради положителната тенденция, която имаме през последните години в двустранните ни търговски отношения.

В рамките на събитието бе подписан и Меморандум за сътрудничество между председателя на Балканско-индийската бизнес асоциация Красимир Ангелов и изпълнителния директор на ECSEPC Д.К. Сарийн.

Индийските и българските компании бяха запознати с инвестиционния климат и бизнес възможности в България и Индия. Проведени бяха многобройни срещи с присъстващите над 30 представители на български компании. Визитата на делегацията в България продължава с посещение днес на Международния технически панаир и осъществяване на бизнес срещи в Пловдив.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Индийски компании ще инвестират у нас над 55 млн. щ.д.
Българо-индийски бизнес форум в БТПП Още
Българска бизнес делегация ще посети Иран в началото на октомври
Обсъждане на детайлите в програмата с временно управляващия Посолството на Иран Хасан Дотаги Още
Покана за практически курс "ПРАВО ЗА МЕНИДЖЪРИ"
С продължителност 3 дни - 13, 20 и 27 октомври 2017 г., в БТПП Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма
Прилагане на общи правила в рамките на ЕС за формиране на туристически пакети Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Промяна на ДДС ставките в Швейцария от 1 януари 2018 г.
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Разлики в качеството на хранителните продукти: ЕК дава насоки на държавите членки за по-ефективно противодействие на нелоялните практики
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация с провеждане на бизнес форум в гр. Варшава, 4 - 5 октомври 2017 г.
Заявяване на интерес в срок до 29 септември Още
Търговска мисия в Турция, ноември 2017 г.
Разходите по настаняването на одобрените за участие български фирми се поемат от Министерството на икономиката на Турция Още