Брой 85 (1097), 04-05-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Заседание на Борда на GS1 в Европа


GS1 България участва в  заседание на Борда на GS1 в Европа, което се състоя на 27 и 28 април във Вилнюс, Литва. Обсъдени бяха резултатите от работата и напредъка по различни проекти, както и активността в различните стратегически направления.

Интересна дискусия се проведе относно реалния измерител за растежа на организацията, както и това че в редица страни е отчетен ръст на внедряванията на стандартите. Националните организации приведоха конкретни данни, илюстриращи положителните тенденции.

За изминалата 2015 г. броят на членовете на GS1 България се е увеличил с 10%. В момента във връзка с проект за проследимост с търговските вериги в България се работи усилено върху внедряването на маркировка с DataBar на месни и млечни продукти, като освен идентификационния номер GS1 в баркода се кодира срок на годност, партида и тегло (при стоки с променливо тегло). Има данни и за увеличеното приложение на електронния обмен на поръчки, авизо за доставка и фактури по стандартите между търговските партньори.

В Англия за отчетната 2015 г. са направени 98 нови внедрявания, което включва пълния пакет, в т.ч. стандарти за автоматична идентификация и маркиране с баркод, стандарти за електронен обмен на данни и синхронизация на основни данни.

В рамките на 2-годишна програма организацията в  Унгария предвижда реални шансове да привлече 330 хил. нови членове, в лицето на земеделски производители и доставчици на суровини.

Значението на стандартите и на GS1 номерата за идентификация нараства и като резултат от подписаното между GS1, Гугъл и Амазон споразумение, в резултат на което се препоръчва ползването на GS1 номера за идентификация, а не такива закупени от произволни сайтове. Получаването на номерата от Националната организация GS1 в съответната страна гарантира уникалност на легитимност на номерата.

В Италия с цел да се предотврати навлизането на неоторизирани номера в търговската мрежа, GS1 Италия е подписала споразумение с търговските вериги да извършва проверка на номерата, които се сканират на каса на всеки три месеца.

В Унгария организацията е подписала споразумение с Министерството на земеделието и Агенцията за безопасност на храните за прилагане на стандартите в рамките на програма за проследимост, която да обхване всички участници по веригата за снабдяване на пресни храни – от фермата до вилицата. Като краен резултат се очаква да бъдат изготвени препоръки за приложимост и стандартите да бъдат внедрени в множество държавни и частни решения.

На заседанието бяха направени обсъждания и постигната обща позиция по въпроси, които ще бъдат гласувани на предстоящото Общо събрание в Мексико.

НОВИНИ ОТ БТПП
Заседание на Борда на GS1 в Европа
Обсъждане на резултатите от работата и напредъка по различни проекти Още
Покана за участие в Българо–белгийски бизнес форум
Белгийската делегация включва фирми от широк кръг сектори Още
Двустранни срещи за бизнес сътрудничество Match4Industry 2016
26-27 май 2016, Коджаели, Турция Още
ИНВЕСТИЦИИ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА
План за действие с мерки, адресиращи основните проблемни области, възпрепятстващи нарастването на инвестициите
Подобряване на бизнес средата и премахване на регулаторните пречки Още
ТРУД И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
България поема международен ангажимент обезщетенията за безработица да запазят нива над 45% от загубения трудов доход
Одобрени са изменения в Закона за ратифициране на конвенция №102 на МОТ за социална сигурност Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Индивидуална партида vs технически пул
Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network