Брой 84 (844), 05-05-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Българо-индонезийски бизнес форум в София

Българо-индонезийски бизнес форум се проведе в София с участието на 10 индонезийски компании и над 60 представители на българския бизнес. Събитието бе организирано от Посолството на Индонезия в София със съдействието на Българската търговско-промишлена палата. Главният секретар на БТПП Васил Тодоров взе участие във форума и подчерта отличните отношения с дипломатическото представителство на Индонезия в София и партньорите от Индонезия. Провеждането на ежегодни бизнес срещи и форуми е показател за постоянния интерес за задълбочаване на двустранното сътрудничество.

Н.Пр. Бунян Саптомо, извънреден и пълномощен посланик на Индонезия в нашата страна, представи делегацията, съставена от членове на правителството, местната власт и бизнеса. Той сподели, че има голям интерес за засилване на двустранната търговия, която през 2014 г. възлиза на 81,7 млн. щ.д. Той информира, че страната му ще предприеме изграждане на повече от 300 пристанища в цяла Индонезия през следващите 10 години. Планира се изграждането на железопътни линии на по-големите острови, както и няколко летища. 

Зам.-министърът на икономиката на България Любен Петров потвърди поддръжката на държавата за насърчаване на търговско-икономическите връзки с Индонезия. Водещата страна в рамките на АСЕАН има пазар с над 200 млн. потребители. Любен Петров наблегна на помощта и подкрепата, която държавата осигурява на инвеститорите. 

Чахия Видаянти, директор в Министерството на търговията на Индонезия, представи икономиката на страната, която е 16-та в света с 1 трилион щ.д. БВП. Тя информира, че правителството на Индонезия е набелязало цели до 2019 г., сред които – увеличаване на износа за България, диверсификация на структурата на износа на страната. Формулирани са приоритетните сектори както за инвестиции, така и за производство. България е на 79-та позиция в списъка на износните дестинации на Индонезия, но с добър тренд – увеличение на износа с 14% за периода 2010 – 2014 г.

Чахия Видаянти информира, че Индонезия е обширно представена на международното изложение в Милано /май-октомври 2015 г./ и покани участниците във форума да посетят Trade Expo Indonesia 2015, което се провежда традиционно през месец октомври в Индонезия.

Представяне направиха кметът на гр. Маран, намиращ се на о. Ява, представителят на индонезийска компания, производител на храни с опит на пазара в България и ЕС, както и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

Делегацията ще посети и други градове в България – Варна, Велико Търново, Банско, като се предвижда откриване на индонезийски бизнес център в морската ни столица. Участниците във форума бяха поканени да подкрепят идеята за създаване на смесена българо-индонезийска бизнес асоциация.

НОВИНИ ОТ БТПП
Българо-индонезийски бизнес форум в София
Участваха 10 индонезийски компании; ще посетят и други градове в България Още
Арбитражният съд при БТПП скърби за своя колега проф. Петканов
Съболезнователен адрес до близките на проф. д-р Георги Петканов изпрати Арбитражният съд при БТПП Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Growth Summit - среща най-големите световни лидери и предприемачи
Букурещ, 9 юни 2015 Още
Седми национален конкурс за млади мениджъри и предприемачи NEXT Generation
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Стартира тестване на системата ИСУН 2020 за кандидатстване по процедура за безвъзмездна финансова помощ „Подобряване на производствения капацитет в МСП“
Приемат се коментари по техническите функционалности на системата Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 16-437 от 04.05.2007 г. за условията и реда за извършване на дейности с токсичните химически вещества и техните прекурсори
Предлага Министерството на икономиката Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Защо програмите за борба с младежката безработица отново няма да сработят
Автор: Зорница Славова, Институт за пазарна икономика Още