Назад

Ще има трайно негативни последици върху икономиката заради високите цени на тока


Работодателските организации се събраха на спешна среща заради високите цени на тока. Там обаче не успяха да се срещнат с премиера Кирил Петков.

"Препотвърдихме нашата позиция относно искането за отпадането на този таван на компенсациите заради движението на цените. Очакванията за януари са за по-високи цени. Тази компенсация, изработена от правителството, няма да доведе до желания ефект, а именно да създаде по-поносима цена за крайните потребители и предприятия. Високите цени се задържаха твърде дълго, ситуацията не е обичайна и ще има трайно негативни последици върху икономиката", каза главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров в студиото на "България сутрин".

"Промяната и реалната цена ще се случи в момента, в който отворят предприятията, тъй като много бяха затворили заради празниците и заради високите цени. Тези цени, които са от последните дни, изобщо не представляват тенденция, напротив. Вече има сключени сделки, които са за 700 лв. за мегават час. А на срещата с президента Румен Радев представихме нашата позиция, тъй като президентството в момента е в по-особена роля от тази, която беше, когато имаше служебно правителство", подчерта Васил Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

В момента те проучват какви са последиците за бизнесите и предприятия от високите цени на електроенергия, както и какви мерки считат за удачни.

"Винаги, когато поставим въпроса за минималната работна заплата, настояваме за честен и открит диалог, и създаването на механизъм, който да определи тази заплата. Винаги в дискусията със синдикатите говорим за различни неща. Когато те говорят за минимална работна заплата, споменават стандарта на живот. Когато ние говорим за тази заплата - говорим, че това е престация за положен труд. В IT сектора тези 750 лв. са сума, която изобщо не се коментира. За други това ще доведе необходимост да ограничат разходите", коментира главният секретар на БТПП.

И допълни, че този спор е постоянен и трябва да се сложи точка именно със създаването на този механизъм.

"Липсва ни сериозната роля и позиция на държавата. Тя се дистанцира. Ако тя се намеси по-активно в създаването на тази формула - в бъдеще тези дебати ще бъдат сведени до минимум", посочи Васил Тодоров.