Брой 230 (1741), 30-11-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Дискусия за дигиталните предизвикателства пред съвременните компании


Дискусионен форум за дигиталните предизвикателства пред съвременните компании се провежда днес в София. Събитието се организира от Българската-търговско промишлена палата и сдружение Национална бизнес мрежа, а в неговото откриване участие взеха Мария Габриел, Еврокомисар „Цифрова икономика и цифрово общество“, Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП, и Десислава Иванова, председател на УС на сдружението. Медиен партньор на събитието е Информационна агенция и вестник "Монитор".

Еврокомисар Мария Габриел откри официално събитието и посочи някои от дигиталните предизвикателства пред компаниите. „Само 58% от големите компании са цифровизирани, а при малките и средните предприятия процентът е още по-малък – 28”, отбеляза тя. Позовавайки се на стратегията на ЕК за дигитализация тя посочи, че в нея остават още 25 инициативи, които предстои да бъдат реализирани. Мария Габриел отбеляза още, че техническите пречки за осъществяване на покупки и продажби, които досега са се определяли от вида банкова карта или адрес на доставка, се очаква да отпаднат. Тя акцентира на факта, че от 3 декември се слага край на географската дискриминация при онлайн пазаруването. Еврокомисарят прикани участниците да бъдат по-активни в работата на европейската лаборатория, която развива темите за дигитализацията и посочи значението на стартъпите като ключово за внедряване на повече от дигиталните възможности в бизнес света. Габриел повдигна и темата за квалифицираните кадри, които да владеят цифрови умения. По думите ѝ само 37%  от работещите в Европа ги имат. Тя запозна присъстващи с някои от инициативите на Европейския съюз за дигитализация, като организиране на европейска седмица на програмирането с обучени до момента над 2 млн. участници.

Официално приветствие към участниците на форума отправи и председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той сподели, че Палатата подкрепя дигитализацията във всички сфери и се стреми да предлага дигитални услуги, сред които издаване на електронни външнотърговски документи и поддържане на електронен търговски регистър на членовете. Симеонов напомни, че БТПП е 11-та бизнес организация в света, акредитирана от Международната търговска камара - Париж за издаване на електронни сертификати за произход, както и че Арбитражният съд към БТПП е дигитализиран и позволява дистанционен достъп до документите по определено дело.

„Няма по-лесен и достъпен инструмент за подкрепа на българския експорт от дигитализирането на малките и средни предприятия и увеличаване на дела на електронната търговия“. Това посочи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. По думите му това може би не е толкова централна тема, колкото внедряването на иновации и модернизация на производството, но в никакъв случай не трябва да бъде подценявана. Затова и Министерството на икономиката се стреми активно да си партнира с бизнеса и с глобалните лидери в сферата на информационните и комуникационни технологии. Икономическият заместник-министър даде пример за съвместните обучения, организирани с Google, в рамките на които са били обучени над 26 000 души в областта на цифровите умения.

Председателят на Националната бизнес мрежа Десислава Иванова напомни, че само преди 19 години Бил Гейтс издава своя книга, в която казва, че дигитализацията ще промени света, да се изхвърлят печатните документи и да започнат да използват електронна поща. „В настоящето дори електронната поща е бавна, а силата на електронните медии и социалните мрежи е наистина голяма“, допълни още тя.

Цвета Братанова, изпълнителен директор на GS1 България, представи дейността на организацията, която използва пълноценно и постоянно информационните и комуникационни технологии за проследяване на стоките по света. Тя запозна участниците с приложението БГ баркод, продуктов каталог и други ресурси, които са в полза на потребителите и производителите.

Експерти от областта на информационните технологии, иновациите, инвестициите, финансите, маркетинга и лидерството продължават дискусиите по темата дигитални предизвикателства.

НОВИНИ ОТ БТПП
Дискусия за дигиталните предизвикателства пред съвременните компании
Къде е България на картата на "Цифрова Европа" Още
Извънредният и пълномощен посланик на Узбекистан посети БТПП
Очертани бяха секторите за взаимноизгодно икономическо сътрудничество Още
Актуалните условия за инвестиране и правене на бизнес в ЮАР ще бъдат представени в София
Организатор е Посолството на Република Южна Африка, в партньорство с БТПП Още
Пета годишна конференция „Безопасност и здраве при работа“
С акцент върху съвременните механизми за превенция и контрол на риска Още
Инициативи за задълбочаване на икономическото сътрудничество с Иран
Среща със съветника по икономическите въпроси в Посолството на Ислямска република Иран Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Проект “Опазване и насърчаване на културното и природно наследство чрез Зелени пътища”
Начална пресконференция по проекта Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Ноемврийски „Клуб на дизайнера”, организиран от Асоциацията на интериорните дизайнери в България
На тема „Луксозни интериори – вкус или възможности” Още
ИКОНОМИКА
НСИ: Заводските цени са се повишили с 4.4% през октомври
При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.9% Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Програмата на ЕБВР "Подкрепа за малкия бизнес"
За растеж, нови работни места и повишаване на конкурентоспособността Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес сътрудничество