Брой 95 (1607), 22-05-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Връчиха наградите за най-успешна иновативна фирма и най-добър иновативен проект за 2017 г. 

За пети пореден път в БТПП се състоя церемония, на която Съветът по иновации при БТПП  връчи традиционните награди на победителите в Петия конкурс за най-успешна иновативна фирма и най-добър иновативен проект за 2017 г.

Комисията с председател акад. Никола Съботинов – бивш председател на БАН и съпредседател на Съвета по иновации при БТПП, оцени проектите по следните обективни критерии: оригиналност на идеята, метод(и) на реализация; качества на реализиращия колектив, очакван/и или постигнат/и бъдещ/и икономически ефект/и от пазарната му реализация,  принос на производството и реализацията на продукта/услугата към опазването на околната среда, обществен ефект.

Председателят на Палатата Цветан Симеонов връчи плакет на БТПП и почетна грамота за първо място в категория НАЙ- УСПЕШНА ИНОВАТИВНА ФИРМА  на „ЕЛЕКТРОИНВЕНТ” АД, Индустриална зона на гр. Божурище. През тази година комисията присъди  още една първа награда в тази категория на иновативната компания „АЛЕКС 1977“ ЕООД. Наградата връчи Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката.

На второ място в същата категория  бе наградена фирма „Скейл Фокус“  АД. Наградата бе връчена от доц. Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации при БТПП. Третото място в тази категория  бе присъдена на  фирма  „Нутриген“. Наградата връчи Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция по инвестиции.

В категория  НАЙ- ДОБЪР ИНОВАТИВЕН ПРОЕКТ  на първо място бе награден колектив от Института по физикохимия при БАН за проект с наименование: ”НОВИ КЕРАМИЧНИ МАТЕРИАЛИ С ПОДОБРЕНИ ЕКСПЛОАТАЦИОННИ СВОЙСТВА, ПОЛУЧЕНИ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВИСОК ПРОЦЕНТ ПРОМИШЛЕНИ ОТПАДЪЦИ”. На второ място в категорията  награда получи колектив от фирма „Разрушител 2016” ООД за проекта ”ПРОТОТИП НА УНИВЕРСАЛЕН ЧУК С РЕАКТИВЕН ДВИГАТЕЛ ЗА РАЗБИВАНЕ НА СКАЛИ”. На трето място бе награден колектив от Института по обща и инженерна химия при БАН за проект „Нов абсорбционно-адсорбционен метод и апарати за очистване на отпадни газове от серен диоксид. Наградите в тази категория се връчиха от д-р Петко Николов, председател на Патентното ведомство;  д-р Александър Минев, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия; чл. - кор. проф. д-р Костадин Ганев – зам.-председател на БАН, член на Бюрото на Съвета по иновации при БТПП.

На церемонията по награждаването присъстваха представители на бизнеса, членове на БТПП, а също и представители на централната държавна администрация, научните и университетските общности, Съюза на архитектите, туристическите камари, Софийския адвокатски съвет, Съюза на счетоводителите, екологични НПО, както и на медиите.

 

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Връчиха наградите за най-успешна иновативна фирма и най-добър иновативен проект за 2017 г.
И тази година в конкурса участваха проекти с висока научна и приложна стойност Още
Цветан Симеонов посети Китайския съвет за насърчаване на международната търговия в Ханджоу
Ханджоу е център на занаятите и текстилната индустрия, известен с производството на памук и коприна Още
Конференция „ИНДУСТРИЯ И ЕНЕРГЕТИКА 2018“ - 31 май, София, Интер Експо Център
БТПП е традиционен партньор на събитието, организирано от Индустриален клъстер Средногорие Още
Съветът по инвестиции към БТПП проведе семинар на тема ”Финансови инструменти за бизнеса и представяне на инвестиционни проекти”
В БТПП се проведе обучителен семинар за подобряване на дигиталните умения и разширяване на бизнеса чрез онлайн мрежата
В рамките на партньорството на Палатата и Google Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес сътрудничество
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Оценката на финансовите посредници за текущата икономическа ситуация остава положителна
Годишният темп на инфлация ще се ускорява умерено Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Над 10 000 икономически оператори се регистрираха за използване на митническите и акцизни системи с нов профил
Новите регистрации предлагат по-високо ниво на сигурност Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Обществена консултация относно мерките за екопроектиране на металообработващите машини и оборудването за заваряване
ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
Уведомление за санитарен продукт от производителя - GEBERIT GROUP, Швейцария, който представлява потенциален риск за потребителите
Източник: Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Още