Брой 32 (1044), 16-02-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП ще бъде домакин на Второто състезание по международен търговски арбитраж в София


За втора поредна година БТПП и Сдружението за международни състезания по право (СМСП) организират състезание по международен търговски арбитраж и международно търговско право, което ще се проведе в периода 19-21 февруари 2016 г.

Sofia Pre-Moot представлява симулиран арбитражен процес във връзка с приложението на Конвенцията на ООН за Международна продажба на стоки. То се провежда на английски език и има за цел да позволи на участващите университети да подготвят своите отбори за международното състезание Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. То се провежда през последните 22 години във Виена, като през 2015 г. в него участваха близо 300 отбора от над 60 държави от целия свят. Сред участниците бяха и три български отбора.

Всяка година седмици преди устните кръгове в градове като Париж, Ню Йорк, Милано, Мюнхен и Белград се организират предварителни състезания, на които отбори от различни университети се срещат и пледират един срещу друг. За първи път София бе домакин на подобно състезание през февруари-март 2015 г., като в него сили премериха пет отбора от България, Македония и Румъния. Атестат за успеха на събитието беше обстоятелството, че отборите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и на Университета в Скопие получиха отличия месец по-късно на надпреварата във Виена.

През 2016 г. за втори път София, и в частност БТПП, ще бъде домакин на подобно събитие. Вторият Sofia Vis PreMoot ще се проведе от 19 до   21 февруари в сградата на БТПП, София, ул. „Искър” № 9.

В първия ден от Sofia Vis PreMoot (19 февруари) ще се състои и семинар по актуални арбитражни въпроси, като приложимото материално право в арбитражните производства и други интересни теми.

Пледоариите на участващите отбори ще бъдат на 20 и 21 февруари.

Участие са заявили 8 отбора, сред които Свободният Университет в Берлин, университетът Утрехт - Холандия, университетите на Скопие и Сараево и, разбира се, българските - Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий".

Спонсори на събитието са Асоциацията на независимите винари и адвокатските кантори "Камбуров и партньори" и "Волф Тайс".

Поканени на събитието са председателят на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов и министърът на правосъдието  г-жа Екатерина Захариева.

Повече информация на следния линк: http://sofiapremoot.com/

НОВИНИ ОТ БТПП
Заседание на национално представителните работодателски организации
Определени са приоритетите за 2016 г. Още
БТПП ще бъде домакин на Второто състезание по международен търговски арбитраж в София
Участие са заявили отбори от университети в Германия, Холандия, Македония, Босна и Херцеговина, България.... Още
Председателят на Украинската търговско-промишлена палата посети БТПП
Очаква се делегация на украински предприемачи в София през есента на тази година Още
Покана за участие в семинар: ОТ ИДЕЯТА ДО ИНОВАЦИЯТА – START UP:
Финансиране на проекти за разработване на иновации от стартиращи предприятия - възможности и предизвикателства Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенцията по заетостта набира младежи за професионално обучение в Германия
Платено 3-годишно професионално обучение в германските провинции Хесен и Тюрингия Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия представи пакет от мерки за устойчива енергийна сигурност
Енергийната сигурност е един от основните елементи на стратегията за енергиен съюз Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация с провеждане на бизнес форум в Будапеща
16-18 март 2016 г. Още