Брой 178 (1936), 17-09-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Делова мисия от Индонезия и двустранен бизнес форум в София

Председателят на БТПП Цветан Симеонов официално откри Българо-индонезийски бизнес форум. Събитието бе организирано от Българската търговско-промишлена палата, Индонезийската търговско-промишлена палата и посолствата на двете страни, като съвпадна с официалното посещение у нас на министъра на външните работи на Република Индонезия – Рътно Марсуди.

Симеонов поздрави участниците на форума и сподели, че в лицето на Индонезийската търговска палата има сериозен партньор - БТПП е посрещнала през последните години повече от 10 делегации и е организирала над 5 презентации на инвестиционния климат и бизнес възможностите в Индонезия. Той очерта предимствата на страната ни като изтъкна, че България е източник на стабилност в региона и се отличава с най-ниските данъци и добри показатели във финансовия сектор. Заедно с това, страната ни има и добри валутни резерви.  Представи  дейността на БТПП и основните бази данни в помощ на бизнеса. „Палатата може да помогне във всяка една стъпка - от намирането на партньори до изготвянето на договори или създаването на компания тук. Дори при разрешаването на спорове”, отбеляза Симеонов, визирайки дигитализирания Арбитражен съд при Палатата.

Министърът на икономиката Емил Караниколов изтъкна, че за първите пет месеца на 2019 г. стокообменът с Индонезия е на стойност 137.3 млн. щ.д., отчитайки ръст от близо 300% спрямо същия период на 2018  г.

Министър Караниколов посочи, че страната ни има потенциал да привлече индонезийски инвестиции и да предостави благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм.

Министърът на външните работи на Индонезия  Рътно Марсуди сподели, че визитата е планирана от дълго време и отразява желанието на Индонезия да подобри икономическите взаимоотношения с България. Тя акцентира върху постигнатия 5% ръст на икономиката, която е и най-голямата в Югоизточна Азия. 40% от БВП на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) всъщност се формират от Индонезия.

По време на бизнес форума бе подписан и меморандум за разбирателство между двете търговско-промишлени палати. Представени бяха бизнес климата и възможностите за бизнес в двете страни.

Преди официалното откриване на събитието, министърът на външните работи на Индонезия Рътно Марсуди проведе среща с министъра на икономиката, посланиците на двете страни и представителите на двете търговско-промишлени палати, на която бе обсъдено активизирането на двустранните търговско-икономически отношения, както и възможностите за предприемачите.


 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Делова мисия от Индонезия и двустранен бизнес форум в София
БТПП подписа меморандум за сътрудничество с Индонезийската търговско-промишлена палата Още
Делегация от Съюза на вносителите и износителите на Иракски Кюрдистан ще посети България
На 24 септември в БТПП – среща с иракски фирми Още
Включете се в проучване на ЕВРОПАЛАТИ
Относно пречките пред трансграничния бизнес в рамките на Единния пазар на ЕС Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
„Ателие по биотехнологии“ (“Biotech Atelier”)
25 септември 2019 г., Иновационен форум „Джон Атанасов“, София Тех Парк Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенция по заетостта: Равнището на безработица в страната се запазва и през август
Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации
Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните Още
БАНКИ, КРЕДИТИРАНЕ
Софтуерна компания разширява дейността си с помощта на МФИ „Джобс“ към ББР
Дъщерното дружество на ББР отпусна инвестиционно финансиране на „ЛАРАСОФТ“ Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия дава старт на Европейската седмица на мобилността 2019
Емблематична кампания в подкрепа на екологосъобразното придвижване в градска среда Още