Брой 116 (876), 19-06-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Актуалните възможности за бизнес и инвестиции в Индонезия – тема на презентация в БТПП


Н. Пр. Бунян Саптомо, извънреден и пълномощен посланик на Индонезия

В БТПП бяха представени актуалните възможности за бизнес и инвестиции в Индонезия. Събитието бе организирано съвместно с Посолството на Индонезия у нас и Индонезийската търговско–промишлена палата.

При откриването председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта доброто сътрудничество между Палатата и Посолството и съвместната работа в подпомагането на бизнеса от двете страни. В момента в Индонезия текат промени за подобряване на бизнес климата и потенциални сектори за сътрудничество, според БТПП, са машини за хранително-вкусовата и химическата промишленост и оборудване, резервни части за автомобилната индустрия.

Н. Пр. Бунян Саптомо, извънреден и пълномощен посланик на Индонезия в България, представи информация за страната. Индонезия покрива територия от 5 млн. кв. км и население от 250 млн. В последните години бележи постоянен икономически растеж от 5%.

Актуална информация относно условията за бизнес и търговия в Индонезия, както и новостите в законодателството с цел разширяване на икономическите отношения между България и Индонезия и микроикономическата обстановка на страната бе изнесена от Александър Датук, председател на Комитета за България, Албания и Грузия към Индонезийската търговско–промишлена палата.

Пазарът на Индонезия е най-големият в региона на Югоизточна Азия след пазарите на Китай и Индия. Средната класа в страната се увеличава постоянно и стабилно.

Александър Датук посочи основните сектори, представляващи интерес за двустранно сътрудничество. На първо място - хранителната промишленост. Забелязва се нарастване на консумираните от средната класа в страната типични храни, например макаронени изделия и млечни продукти. Българските производители на горепосочените продукти имат възможност да се конкурират с други европейски производители. Интересен факт е, че около 50-60% от 11-милионната столица Джакарта представляват средна класа.

На второ място, интерес представлява секторът на информационните технологии. В страната се развива бързо електронната търговия.

Правителството на Индонезия поддържа политика на намиране на нови алтернативни пазари за внос на стоки, основно от Югоизточна Европа, Южна Америка и Африка. Страната е най-големият производител на палмово олио в света, на каучук, мед и никел.

Проведе се и дискусия за различните възможности за двустранно сътрудничество.

Български фирми с интерес към Индонезия могат да отправят запитвания към Индонезийската търговско-промишлена палата: тeл.: +62-21-5274503, факс: +62-21-5274505, info@bsd-kadin.org

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Пресконференция на национално представителните работодателски организации за цените на тока от 1 юли 2015 г.
Актуалните възможности за бизнес и инвестиции в Индонезия – тема на презентация в БТПП
Основни сектори за сътрудничество - хранителна промишленост и информационни технологии Още
Завърши курс за обучение на млади юристи по въпросите на арбитража
Изявени арбитри, с дългогодишен опит в арбитражното производство и авторитетни университетски преподаватели изнесоха лекции Още
БТПП споделя опит и добри практики със Сръбската търговско-промишлена палата
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Международен форум "Най-съвременни софтуерни средства за проектиране, дизайн, симулации и визуализации за корабостроенето и кораборемонта от SSI ShipConstructor и Autodesk"
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за счетоводството
Транспониране на европейските счетоводни правила в националното счетоводно законодателство Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Започва набирането на проектни предложения по Първа покана по Програма за междурегионално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2014-2020 г. “
Онлайн системата за кандидатстване – отворена до 31 юли 2015 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Антитръстови мерки: EК подлага на пазарен тест ангажиментите, предложени от „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) относно българския пазар на електроенергия на едро
Ако пазарният тест потвърди, че ангажиментите са подходящо решение, Комисията може да направи ангажиментите правно обвързващи за БЕХ... Още