Брой 180 (1938), 19-09-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП ще бъде отново домакин на Състезание за студенти по международен търговски арбитраж и международно търговско правоВ продължение на традицията, създадена през последните години, БТПП и Сдружение за международни състезания по право ще си партнират в провеждането на  състезание  Sofia VIS Pre Moot 2020, което ще се състои от 6 до 8 март 2020 г. Това обсъдиха на среща председателят на Палатата Цветан Симеонов и представителите на Сдружението - адвокати Олег Темников и Елеонора Матеина.

Sofia VIS Pre Moot представлява симулиран арбитражен процес във връзка с приложението на Конвенцията на ООН за международна продажба на стоки. Предстоящото събитие ще се проведе за шести пореден път в сградата на БТПП, между студенти по международен търговски арбитраж и международно търговско право.

Състезанието е на английски език и има за цел да предостави възможност на участващите университети да подготвят своите отбори за състезанието Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot – най-голямото състезание по международно търговско право и търговски арбитраж в света, което през 2020 г. ще се проведе за двадесет и седми пореден път във Виена.

В  миналогодишното издание на Sofia VIS Pre Moot взеха участие 10 отбора, сред които университети от Германия, Франция, Италия, Северна Македония, Турция, Словакия, както и трите български университета - Софийският университет „Св. Климент Охридски“, УНСС и Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий".

Спонсори на изданието през 2019 г. бяха Българската асоциация на независимите лозаро-винари, адвокатско дружество "Димитров, Петров и Ко." и  българският офис на австрийската адвокатска кантора „Шонхер“.

Амбицията на организаторите е събитието да  включва и конференция, посветена на международния търговски арбитраж с водещи лектори от България и чужбина – адвокати и действащи арбитри, които да направят  презентации в сферата на арбитража и международното търговско право

БТПП и Сдружението за международни състезания и през следващата година ще си сътрудничат в популяризирането на арбитража като способ за разрешаване на правни спорове и при подготовката на студентите от страната и чужбина за същинското състезание - в началото на месец април 2020 г. в гр. Виена, Австрия.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП подкрепи проекта на ПМС относно дейността на органите за медицинска експертиза
Необходима е оценка на въздействието след една година, за да се проследи ефекта от промените Още
Покана за среща с делегация от Съюза на вносителите и износителите на Иракски Кюрдистан
24 септември от 14 часа в БТПП Още
БТПП участва в заседание на Бюджетната комисия на Европалати
Икономически форум в Рим на 7-8 октомври т.г. Още
БТПП ще бъде отново домакин на Състезание за студенти по международен търговски арбитраж и международно търговско право
ОБУЧЕНИЕ И КВАЛИФИКАЦИЯ
Агенцията по заетостта стартира нова информационна кампания за възможностите за обучения
Разяснения за предвидени преференции за работодатели, за да подготвят търсените от тях квалифицирани работници и специалисти Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Приета е Наредба за електронната платформа за продажба на имоти
Частна държавна собственост или собственост на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие Още
Одобрена е Методика за определяне на линията на бедност за страната
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Приключиха дискусиите за първия от трите SWOT-анализа за ОСП 2021-2027 г.
Акценти: анализ на земеделските доходи, пазарната ориентация и конкурентоспособността, научните изследвания Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Планът „Юнкер“ достигна 433 милиарда евро привлечени инвестиции в ЕС
България запазва позицията си сред първите пет държави в ЕС по размер на привлечени инвестиции спрямо БВП Още