Брой 117 (2372), 23-06-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Непосилни условия за българските производители при прилагането на Закона за акцизите и данъчните складове и наложените акцизи при търговия с енергийни продукти с двойно предназначение


Българската търговско-промишлена палата e сезирана от свои членове и браншови организации за проблеми, свързани с промяната на Закона за акцизите и данъчните складове и нормативно наложените изисквания за заплащане на акцизи при търговия на енергийни продукти с двойно предназначение.

Изменението на закона наложи енергийни продукти с двойно предназначение, които се използват в производството на бои, лакове и разредители, като ксилол, минерален терпентин, толуол, денатуриран етилов алкохол или техни заместители, да се закупуват с акциз до предприемането на действия по внедряване на системи за видеонаблюдение и контрол.  На практика с тази нормативна промяна българските производители-търговци на стоки в този бранш плащат акциз върху стотици хиляди литри енергийни продукти в период, когато търговията и финансовите им възможности са силно ограничени.

Въвеждането на контрол върху сивия сектор и търговията с енергийни продукти с двойно предназначение е важно за икономиката. Въпреки това Палатата смята, че следва да се прави разлика между добросъвестните производители-търговци и укривателите на акцизи.

България е държава на малък и среден бизнес и подобна нетолерантна политика на регулация ще постави икономическите оператори в неконкурентоспособна среда спрямо подобни външни продукти, в момент когато бизнеса се опитва да оцелее в условията на пандемията от Ковид -19. В тази връзка приемаме за основателни мотивите, изложени в констатациите на нашите членове (Лакпром АД) и напълно подкрепяме исканията им за ускорена процедура по издаване на удостоверение за освободен от акциз краен потребител и последваща промяна в законодателството. Тяхното искане е подробно мотивирано в заявление с вх. № ПЗ-13-/32-164590/26.05.2021г. към Агенция Митници. Недопустимо е към българските производители да бъдат налагани по-големи ограничения отколкото към чуждестранните.  

Отделно БТПП счита, че е необходимо да се създаде правен инструмент в закона, който да включва в себе си облекчени административни и финансови изисквания към българските фирми, които са доказали своята финансова изрядност с редовно водено счетоводство. Тази практика за нормативно въвеждане на облекчени режими за изрядните платци е заложена и като политика в Европейския съюз.

Изложените по-горе аргументи и мотиви за изменение на Закона за акцизите и данъчните складове са изпратени на вниманието на министър-председателя, министъра на финансите и директора на Агенция „Митници“, като са предложени конкретни промени в текстовете на Закона – виж ТУК.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Непосилни условия за българските производители при прилагането на Закона за акцизите и данъчните складове и наложените акцизи при търговия с енергийни продукти с двойно предназначение
Покана за изложители - Европейски павилион за МСП по време на Китайския международен индустриален панаир (CIIF)
Краен срок за кандидатстване: 30 юни 2021 г. Още
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
Крива на доходите: заетите изпреварват безработните и пенсионерите
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
НСИ: Разходите за труд на работодателите се повишават
Най-висок ръст е регистриран в сектор "Хуманно здравеопазване и социална работа" Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
БИЗНЕС СРЕДА
Стартира нова програма „Възстановяване“ в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете
Партньорство между държавата и частния капитал, в лицето на банките Още
30 юни е крайният срок за подаване на заявления по проект „Запази ме”
Агенцията по заетостта припомня, че актуализирания пакет от документи е публикуван на нейния сайт Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Аржентински фирми от сектор винопроизводство с интерес към българския пазар
Търсят контакти с потенциални купувачи, вносители ... Още
Ръководство за инвестиции в Ислямска република Афганистан
Инвестиционни възможности в различни стопански сектори и конкретни проекти Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Онлайн форум „България - Русия: многопланово регионално партньорство“ - 29 юни
Тема: „Възможности за инвестиции и бизнес климат в България и Руската федерация" Още