Брой 209 (466), 28-10-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Фирми от хранително-вкусовия сектор бяха запознати с Регламент за допълнителни изисквания при етикетирането на храните


В БТПП се проведе конференция на тема: „Прилагането на Регламент (ЕО) №1169/2011 в България“, организирана по инициатива на Съвет GS1 България към БТПП в сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Присъстваха повече от 60 представители на фирми, производители на хранителни продукти.

Доколкото Регламентът е за предоставянето на информация за храните на потребителите, в своето изложение инж. Атанас Дробенов, главен експерт в Дирекция „Контрол на храните“ при ЦУ на БАБХ, даде отговор на важни въпроси като: защо е приет този регламент, какво ни казва той и за кои продукти се отнася. С Регламента се хармонизират изискванията за етикетиране на храните в Европа и се осъвременява действащото европейско и национално законодателство. Детайли в изискванията на Регламента при представяне на информация за състава на храните и други специфични положения бяха разяснени от д-р Кремена Стоева, главен експерт в Дирекция „Контрол на храните“ при ЦУ на БАБХ.

С Регламента се определят по-строги изисквания и отговорности към фирмите, относно етикетирането на храните. На този етап Регламентът е препоръчителен, а от 13 декември 2014 г. - задължителен.

Новото в регламента е, че той се прилага спрямо стопанските субекти в хранителната промишленост на всички етапи от хранителната верига. Прилага се още за всички храни, предназначени за крайния потребител, включително за храни, доставяни от заведения за обществено хранене, както и предназначени за снабдяване на заведения за обществено хранене.

В презентация за това, как стандартите GS1 могат да помогнат в изпълнение на изискванията на Регламента, Христо Содев, изп. секретар на Съвет GS1 България, обърна внимание на една от възможностите, предвидени в Регламента, а именно „да се осигури възможност на потребителите да се ползват от други средства за предоставяне на задължителна информация за храните, различни от опаковката или етикета“. Все по-широкото използване на смартфони прави възможно такива средства да бъдат мобилните приложения и връзката с интернет. 

GS1 баркодът се е превърнал в неизменна част от етикетите на продуктите и кодира еднозначен идентификационен номер на съответния продукт. Сканирането на баркода с мобилен телефон дава възможност за връзка с бази данни, в които се съдържа информация за продуктите. В световен мащаб са разработени редица мобилни приложения, например в Белгия, Канада, Германия и други страни, които позволяват на крайните потребители чрез сканиране на баркода върху опаковката, да получат допълнителна информация, която освен състава на храните има отношение към здравето на потребителите (например съдържание на захар или алергени). Цитираните приложения са базирани на използване на стандартите GS1 и са съобразени с изискванията на Регламента. Те гарантират качество и сигурност на данните за продуктите.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП с резерви към проекто-бюджет 2014
Палатата настоява за увеличаване ефективността на публичните разходи Още
Фирми от хранително-вкусовия сектор бяха запознати с Регламент за допълнителни изисквания при етикетирането на храните
Стандартите GS1 помагат при изпълнение на изискванията на Регламента Още
БТПП е партньор на Дипломатическия институт при обучения по икономическа дипломация
„Туристически ден на Южна Африка“ се проведе в БТПП
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена камара – Пловдив участва в национална конференция ,,Здравословни работни места’’
Пловдивските фирми ,,Белла България’’ АД и ,,Сиенит Холдинг’’ АД споделиха своите добри практики Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
БИЗНЕС СРЕДА
Анализатори от БАН: Има основание за оптимизъм по отношение на междуфирмeната задлъжнялост
18,9 на сто от предприятията прибягват до съкращаване на персонал вследствие на това, че не могат да съберат вземанията си Още
НСИ: През октомври бизнес климатът се понижава спрямо септември заради задълбочаващата се несигурност на икономическата среда
В промишлеността спадът е с 4.6 пункта Още
РЕГИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И ИНИЦИАТИВИ
Ефективното изразходване на средства и доброто лидерство - на челно място в програмата на втория Дунавски форум в Букурещ
Как стратегията на ЕС за региона на Дунав да се използва по-добре с цел справяне с някои от най-неотложните предизвикателства пред региона Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар за Мадридската система за международна регистрация на марки
Ще бъдат представени последните процедурни новости и електронните услуги, предоставяни от Световната организация за интелектуална собственост Още